Plastikkirurgen fälldes för grov våldtäkt – fick fyra års fängelse

NYHETER

Carl Troilius är på väg att flyttas till Kumlaanstalten.

Hans första anhalt blir riksmottagningen där en utredning görs var han ska avtjäna sitt straff.

Troilius kommer senare sannolikt att flyttas till någon av de fängelser som är specialiserade på sexualförbrytare.

Samtidigt fortgår utredningar mot honom gällande tre sexuella ofredanden, två våldtäkter och ett grovt sexuellt utnyttjande.

–?Den utredningen är snart klar, det återstår bara några åtgärder och förhör med den misstänkte, säger kammaråklagare Elena Severin.

Carl Troilius har själv förnekat alla brott.

Den 11 december 2007 dömdes han av hovrätten för grov våldtäkt till fyra års fängelse.

Kvinnan var nedsövd

Våldtäkten skedde den 3 maj förra året i samband med en operation då den 24-åriga kvinnan var nersövd med preparatet Propofol.

Här följer hovrättens beskrivning och bedömning av brottet:

”Av utredningen framgår att det inte var medicinskt indikerat att ge målsäganden Propofol. Carl-Åke Troilius har gett henne medlet för att kunna förgripa sig på henne och hans handlande i det avseendet innebär att gärningen har planerats. Målsäganden har genom injektionerna av Propofol försatts i ett hjälplöst tillstånd, där hon helt saknat förmåga att värja sig och göra motstånd. Detta tillstånd har Carl-Åke Troilius utnyttjat för att förgripa sig på henne. Hans åtgärd att ge målsäganden Propofol utan tillgång till den av åklagaren angivna säkerhetsutrustningen har inneburit ett medvetet risktagande beträffande hennes liv och hälsa.”

ARTIKELN HANDLAR OM