”Vi har ökat patrulleringen”

Svenska Kforstyrkan utanför Pristina är redo för både fest och bråk

Foto: DANIEL MIHAILESCU
GRACANICA. En svensk Kforsoldat hälsar på en svensk patrull utanför ingången till det ortodoxa klostret i byn Gracanica.
NYHETER

Strax utanför Pristina finns den svenska Kforstyrkans högkvarter.

– Det är fortfarande lugnt här i vårt område. Jag har precis varit ute och det är mest glada människor, säger pressofficer Anna Norén till aftonbladet.se.

Eftermiddagen i Kosovo präglades av lugn och spänd förväntan.

Kfor, som har totalt 17.000 personer i den fredsbevarande styrkan, har inte rapporterat om några oroligheter sedan nyheten kom igår om att Kosovo ensidigt förklarar sig självständigt idag.

– Vi har ökat vår patrullering så vi syns mer i området. Det handlar om att öka tryggheten för de människor som bor här, säger Anna Norén.

– Men det är mest glada människor ute. I de albanska områdena firar man. I de serbiska områdena är det knappt några människor ute.

Anna Norén är en av 357 personer i svenska bataljonen KS 16, den 16:e som skickats till Kosovo sedan uppdraget inleddes 1999.

I kväll brakar självständighetsfirandet loss på allvar i Pristina.

Regeringen har utlovat fyrverkerier och den nya blågula flaggan lär vaja från de flesta officiella byggnader.

– Men just nu är det lugnt. Som det ser ut nu fortsätter vi att patrullera och röra oss i området. Skulle läget förändras så får man anpassa verksamheten efter det som händer, säger Anna Norén.

Svenskarna i Camp Victoria håller sig i närheten av huvudstaden.

– Men vi är inte så mycket inne i Pristina. Där finns samverkansofficerare som har kontakt med den lokala polisen. Mycket av vår verksamhet handlar om att stödja lokala verksamhter.

Bara från staden Mitrovica har kommit rapporter om upprörda känslor. Serbiska invånare har gått ut med sina flaggor och franska Kforsoldater har satt upp kravallstaket vid bron som delar staden.

– Vi har ingen svensk personal i Mitrovica. Det är ett ställe där det alltid varit lite oroligt eftersom det är en delad stad och det har hela tiden varit det känsligaste område, säger Anna Norén.

– Men vi har inte hört om att det hänt något där idag. Däremot har vi fått rapporter om att man protesterar i Belgrad, mot EU-missionen som är på väg ner.