Nu är Kosovo självständigt

Thaçi: Vi kommer aldrig att låta Belgrad styra oss igen”

1 av 3 | Foto: Armend Nimani
NYFÖDD. Det självständiga Kosovos nya flagga i blått och gult med sex vita stjärnor.
NYHETER

Tusentals flaggor från många länder vajar i Pristina just nu.

Strax före klockan 16 vecklades den nya blågula Kosovoflaggan med stjärnor ut för första gången.

Firandet på gatorna har pågått sedan igår.

Strax efter klockan 15 började den formella processen mot självständighet nå målet.

Den historiska omröstningen i parlamentet inleddes en dryg halvtimme senare och slutade med 109 ja och 0 nej. Klockan 15.54 skrevs deklarationen under.

– Vi kommer aldrig att låta Belgrad styra oss igen, sa premiärminister Thaçi.

– Från och med nu är Kosovo ett stolt, självständigt och fritt land.

Utanför stod tusentals människor med flaggor – mest albanska, men också amerikanska, tyska, Nato-flaggan, EU-flaggan, brittiska flaggor och många fler. Men ingen serbisk.

Multietnisk rättsstat

Snön föll sakta i Pristina under morgontimmarna och kylan höll invånarna i ett rejält grepp när det ljusnade över Kosovo på söndagsmorgonen.

Premiärminister Thaçi kallade tidigt på förmiddags till en välbesökt presskonferens och meddelade att parlamentet ska hålla en specialsession ”för självständighetsförklaringen och för en omröstning om Kosovos statssymboler”.

Han tillade att Kosovo är helt inställt på att stödja den plan som tidigare tagits fram av medlaren Martti Ahtisari, för självständighet under övervakning av EU med målet att skapa en multietnisk rättsstat.

– Konstitutionen är klar och flaggan är redo, sa Thaçi, som själv deltog i kriget mot Slobodan Milosevics säkerhetsstyrkor för tio år sedan.

– Jag vill markera att självständighet är en avslutad fråga. Nu koncentrerar vi oss på framtiden, sa Thaçi också.

FAKTA

Serbien fördömer

Serbien svarade direkt på det historiska beslutet i Pristina med att kalla det nya självständiga Kosovo "en falsk stat".

– Vi kommer aldrig att acceptera ett självständigt Kosovo, sa serbiske presidenten Vojislav Kustunica i ett uttalande i Belgrad.

Sveriges utrikesminister Carl Bildt håller sig avvaktande. Han hoppas att EU-länderna ska kunna ställa sig bakom ett gemensamt uttalande om Kosovo vid utrikesministermötet i Bryssel i morgon måndag.

– Min förhoppning är att vi ska nå enighet om en plattform som omfattar så många som möjligt av EU:s medlemsstater. Det kan möjligtvis finnas en och annan som har så pass starka reservationer att det kan bli svårt, men jag är rätt så optimistisk om att vi lyckas i alla fall, säger Bildt till SR Ekot.

Slovakien meddelade via sitt utrikesdepartement att landet ”för stunden” inte tänker erkänna Kosovos självständighet. (TT-AFP)

Ryssland uppmanade FN att ogiltigförklara Kosovos självständighetsdeklaration och sade att de Natoledda trupperna i området bör vidta ”hårda administrativa åtgärder” mot områdets självstyresorgan. ”Kosovoledningens beslut riskerar att trappa upp spänningen och det etniska våldet i provinsen”, hette det i ryska UD:s uttalande i Moskva. Ryssland krävde också att FN:s säkerhetsråd inkallas. (TT-Reuters)

NATO meddelade att alliansen också fortsättningsvis ämnar ”uppfylla sitt ansvar” att skapa ”en säker miljö runtom i hela Kosovo” tills FN:s säkerhetsråd beslutar om något annat. Beskedet gavs i Bryssel av Natos generalsekreterare Jaap de Hoop Scheffer. (TT-AFP)

Albanien välkomnade Kosovos oberoende. Premiärminister Sali Berisha talade i Tirana om den 17 februari som ”dagen för Kosovos renässans efter så många uppoffringar av dem som har slagits för sin heder och nationens värdighet”. ”I dag har en ny era inletts på Balkan”, sade han. (TT-AFP)

USA ”noterade” Kosovos självständighetsdeklaration och manade alla i regionen att visa återhållsamhet. UD-talesmannen Sean McCormack välkomnade Kosovoledningens ”klara åtagande att skydda etniska minoriteter” och tillade att USA ämnar göra ett uttalande inom kort efter diskussion med sina allierade i Europa. (TT-AFP)

Frankrikes utrikesminister Bernard Kouchner, på besök i Jerusalem, önskade Kosovo ”lycka till” som oberoende stat. (TT-AFP)

Tysklands utrikesminister Frank-Walter Steinmeier manade också ”alla parter” att agera med sans och måtta. I ett uttalande från utrikesministerns kansli hette det att Steinmeier hade haft kontakt med sina kolleger i Serbien och Slovenien och att alla var ense om att stabiliteten på Balkan har ”högsta prioritet”. (TT-AFP)

Makedonien, Kosovos västra grannstat med en albansk minoritet, reagerade försiktigt på självständighetsförklaringen och sade att utvecklingen ska följas noga. ”Vilket beslut vi än tar kommer vi att värna våra medborgares intressen liksom Makedoniens statliga och nationella intressen”, sade utrikesminister Ivica Bocevski. (TT-AFP)

Sri Lanka, med en minoritet – tamilerna – som yrkar på större självstyre, sade att Kosovos utbrytning ur Serbien kan bli ett exempel med oöverskådliga följder och ett allvarligt hot mot internationell fred och säkerhet. ”Kosovos åtgärd kränker FN-stadgan som borgar för medlemsstaternas suveränitet och territoriella integritet”, sade det lankesiska utrikesdepartementet i Colombo. (TT-AFP)

Italiens regering vädjade om besinning på Balkan så att Kosovos självständighet inte förvärrar spänningarna. En UD-talesman i Rom sade att Italien ”noterat” vad som hänt i Kosovos parlament men tillade att regeringen kommer att vänta till EU:s utrikesministermöte på måndagen innan den meddelar något beslut om erkännande. (TT-AFP)

Vatikanen manade i likhet med många andra till ”försiktighet och återhållsamhet” i både Kosovo och Serbien i det uppkomna läget. Politiker i regionen bör ”beslutsamt och konkret avvärja extremistiska reaktioner och våldshandlingar”, sade påvesätets talesman fader Federico Lombardi i ett uttalande. (TT-Reuters)

EU:s höge representant för utrikes- och säkerhetspolitik, Javier Solana, sade sig stå i ständig kontakt med de politiska ledarna i Kosovo och på Balkan. ”Jag vill understryka att stabilitet i Kosovo, såväl som i regionen, är grundläggande. Jag uppmanar alla att agera lugnt och ansvarsfullt”, sade Solana i ett uttalande och fortsatte: ”Jag är övertygad om att ledarna i Kosovo klarar att ta ansvar i detta avgörande skede”. (TT:s korr)