Våldsamma protester i Belgrad

Explosion i Mitrovica i norra Kosovo

1 av 2 | Foto: STR
VÅLDSAMMA KRAVALLER. Demonstranter med raketer och tillhyggen gick till attack mot bland annat amerikanska ambassaden i Belgrad i Serbien. Diplomatfordon vandaliserades och flera personer skadades när polisen stoppade bråken.
NYHETER

Enligt de första uppgifterna har minst en handgranat detonerat i i Mitrovica nära det hus där den framtida EU-gruppen ska flytta in.

Ingen människa skadades i attacken.

I Belgrad har demonstranter angripit amerikanska ambassaden.

Under dagen har flera demonstrationer hållits i serbiska huvudstaden Belgrad. Många av demonstranterna var maskerade män som protesterade högljutt mot att Kosovo förklarat sig självständigt.

När mörkret fallit övergick en demonstration i våldsamma kravaller utanför den amerikanska ambassaden. Kravallpolis omringade dussintals våldsamma män som kastade bengaler och försökte sparka sönder dörrar på byggnaden.

– President Bushs namn kommer att skrivas med svarta bokstäver i vårt lands historia, sa serbiske premiärministern Vojislav Kostuica, som kritiserade USA:s president för att Bush stödjer Kosovos beslut om självständighet.

Även slovenska ambassaden drabbades av demonstrationer.

Handgranat

I den delade gränsstaden Mitrovica inträffade minst en explosion bara timmar efter att självständigheten utropats. Granaten kastades mot ett hus där EU har lokaler.

– Det har inträffat en explosion. Vi har en grupp på plats för att försöka hitta exakta platsen där det hände, säger Besim Hoti, talesman för den lokala polisen, till nyhetsbyrån AFP.

Enligt polisen handlade det sannolikt om en handgranat. En odetonerad handgranat hittades också i närheten.

Ingen människa skadades och huset, där EU förbereder inflyttning inom kort, fick mindre skador på en betongvägg.

Spänt i norr

I norra Kosovo, där antalet kosovoserber är fler, har läget varit spänt i flera dagar.

Redan i morse förberedde sig soldater ur Kforstyrkan i Mitrovica på oroligheter. Bland annat satte man upp kravallstaket vid bron över gränsfloden Ibar och rullde ut taggtråd på strategiska ställen.

I Mitrovica syntes även den serbiska röd-vit-blå flaggan med dubbelörnen vaja.

– Albanerna kan fira om de vill, men deras dödfödda barn kommer aldrig att bli något självständigt land så länge Serbien finns, sa studenten Djordje Jovanovic till nyhetsbyrån AP:s utsände i Mitrovica tidigare idag.

Det bor cirka 25.000 serber i norra Mitrovica, att jämföra med 80.000 albaner i norra delen.