Här gör 104-årige nazi- sångaren comeback

1 av 3 | Foto: SCanpix
Bilden visar Heester ( till höger) på besök i koncentrationslägret Dachau,1941. Bilden togs alltså ett år efter att tyskland invaderat Nederländerna.
NYHETER

Han uppträdde för Hitler, och gjorde sällskapsresor till koncentrationslägret Dachau för att umgås med sina nazistvänner.

Nu gör kabarétrubaduren Johannes Heester, 104, comeback.

Det är 40 år sedan Heester sist stod på scen i hemlandet Nederländerna, och många hade helst sett att han stannat i skuggorna. Upprörda demonstranter protesterade mot ”nazisångaren” och omfattande säkerhetsarrangemang omgav konserten i hans hemstad Amersfoort i går, skrever BBC på nätet.

Uppträdde för Hitler

Själv hävdar Johannes Heester, född Johan, att han aldrig stödde nazismen. Men han uppträdde för Adolf Hiltler och besökte Dachau. För hans motståndarne väger dessa fakta tungt nog.

– Han sjöng kontinuerligt för naziregimen, för krigsmakten, och han tjänade miljoner på det, säger Piet Schouten, representant för en demonstrationskommitté.

– Å offrens vägnar finner vi det motbjudande att han uppträder igen, säger han till tv-kanalen NOS.

Utbuad comeback

Johannes Heester inledde sin karriär som sångare och skådespelare i Amsterdam under 1920-talet och flyttade till Tyskland 1935, där han fortsatte att ha en framgångsrik karriär.

Han anklagades aldrig då för att vara en nazipropagandist, och de allierade tillät honom att fortsätta uppträda efter kriget.

Men när han försökte sig på en comeback i hemlandet i början av 1960-talet blev han utbuad från scenen. Sedan dess han han uppträtt i andra länder, främst Tyskland och Österrike.