Experimentell dans på Europaturné

Foto: JÖRN TILLY/BILDBYRÅN
Rafael Bonachela turnerar nu runt med sitt eget danskompani. Som liten, i utkanten av Barcelona, dansade han för sig själv på gatan. ”När jag fyllde 15 fick jag börja i dansskola och blev som besatt”.
NYHETER

Han är popkoreografen som jobbat med Kylie Minogue och Tina Turner. Men egentligen brinner han för experimentell dans. Nu gästar Rafael Bonachela Sverige.

I helgen uppfördes hans nya föreställning ”Square Map of Q4” på Dansens hus i Stockholm. Han är känd för genreöverskridande och beskriver sitt sätt att arbeta som väldigt intuitivt, utan någon tydligt berättande struktur. Han har sitt eget danskompani, Bonachela Dance Company, som han turnerar med runt Europa.

– Intresset för dans är stort just nu, vi turnerar även till små städer, speciellt i Storbritannien, säger han.

Kylie förändrade allt

Men av en ren slump tog Rafael Bonachelas karriär en ny riktning 2002.

– Då jobbade jag i ett annat kompani och koreograferade lite på egen hand. Kylie råkade se det och frågade om jag ville jobba med henne. Det var som i en film. Det förändrade mitt liv.

Han har bland annat koreograferat två av hennes världsturnéer. Det ledde vidare till jobb med Primal Scream och Tina Turner.

"De ställde intelligenta frågor"

I samband med gästspelet på Dansens hus inleder Rafael Bonachela ett samarbete med unga svenska dansare. Balettakademiens och Kungliga Svenska Balettskolans sistaårselever ska göra en audition för honom. Tio av dem får sedan arbeta vidare med koreografen under en workshop.

– De ställde väldigt intelligenta frågor när jag var här senast, det ska bli kul att jobba med dem.

Rafael Bonachela om att jobba med Kylie Minogue:

Foto: AP Foto

Rafael Bonachela om att jobba med Tina Turner:

Foto: AP Foto

Tyck till om Square Map of Q4

Mer dans i Stockholm:

(.se)