Bonde illa stångad av tjurar

Vårdas på sjukhus med allvarliga skador – svår olycka i Värmland

NYHETER

Han hade inte en chans när tjurarna gav sig på honom.

– Det var 10-12 tjurar á 500-600 kilo styck. Och han har blivit stångad ett antal gånger, säger Stefan Sundberg, befäl vi polisen i Värmland.

Olyckan hände strax efter klockan 9 på måndag förmiddag på mannens egen gård nära Östra Fågelvik strax utanför Karlstad.

Bonden, som är i 40-årsåldern, jobbade i ladugården och hade gått in till en grupp om 10-12 tjurar när något hände.

Djuren gav sig på mannen som blev mycket illa skadad.

– Det är djur som väger 500-600 kilo styck. Exakt hur det gått till vet vi inte, men han blev stångad ett antal gånger, säger Stefan Sundberg, länsvakthavande befäl vid polisen i Värmland.

Intensivvård

Mannens dotter ringde efter ambulans, som förde 40-åringen till Centralsjukhuset i Karlstad.

– Han kunde prata och så i början. Men när han blivit röntgad på sjukhuset så fördes han omedelbart till intensivvårdsavdelningen, säger Sundberg.

Enligt ansvarig på sjukhuset har bonden fått svåra skador och mannens tillstånd bedöms som allvarligt.

Livsfarlig arbetsplats

Lantgårdar är fortfarande en av Sveriges absolut farligaste arbetsplatser. Varje år inträffar ett antal allvarliga olyckor och dödsfall är inte ovanligt.

– 20 procent av alla olyckor i lantbruket är olyckor med djur. Och då är det allvarliga olyckor, säger Anders Danielsson, arbetsmiljöansvarig vid LRF.

– Det är kontakt med stora djur och stora maskiner och det är lätt att det händer något.

Farliga djur

Tjurar anses generellt vara ett av de farligaste djuren på en gård. En tjur som aldrig varit aggressiv kan plötsligt anfalla utan varning.

– Man ska aldrig lita på en tjur. Det kan räcka med att man bytt kläder eller beter sig på ett något annorlunda sätt än sist för att de ska känna sig hotade, säger Danielsson.

– Tjuren kanske bara vill knuffa till och sätta sig i respekt. Men det är stora djur och en människa kan råka mycket illa ut. Nötkreatur och djurskötsel innebär stora risker och vi har i genomsnitt 1-2 allvarliga stångningsolyckor varje år. I några fall har det också handlat om dödsfall.