37 döda i bombdåd

Självmordsbomb i södra Afganistan.

NYHETER

En självmordsbomb riktad mot en internationell militärkolonn dödade 37 civila i södra Afghanistan nära gränsen till Pakistan på måndagen.

Bilbomben sprängdes i gränsstaden Spin Boldak, dagen efter det svåraste attentatet i landets historia, då över 100 personer dödades av en självmordsbomb i Kandahar. Spin Boldak i ligger i samma provins och är ett fäste för talibanska upprorsmakare som slåss mot Afghanistans regering och dess västliga anhängare.

"Självmordsattacken dödade 37 och skadade 30", sade Afghanistans inrikesdepartement i ett uttalande.

Fyra kanadensiska soldater uppgavs vara skadade, men en annan källa uppgav för Reuters att två utländska soldater hade dödats.

En talesman för talibanerna uppgav att de låg bakom attentatet.

100 döda

Samtidigt uppgav Kandahars guvernör Asadullah Khalid att antalet döda efter söndagens självmordsattentat hade stigit till över 100. Bland offren och de skadade ska många unga och barn ha funnits.

Målet för attentatet i söndags var enligt Khalid en soldat som ledde den hemvärnsstyrka som skapats för att vara den ordinarie polisen behjälplig i kampen mot talibanerna. Abdul Hakim Jan, som dödades i attentatet, samarbetade med afghanska staten och hjälpte afghanska och internationella styrkor att kämpa mot talibanerna. En talesman för talibanerna förnekade dock att milisen skulle ha legat bakom även det attentatet och skyllde det på interna stridigheter bland regeringstrogna.

Nato-soldat

En Nato-soldat rapporteras ha dödats i en explosion i de instabila delarna i södra Afghanistan i söndag. Ytterligare en soldat från de internationella styrkorna skadades. Det innebär att 16 soldater från de internationella styrkorna har dödats i Afghanistan hittills i år. Det finns omkring 43 000 soldater på FN-mandat i landet.

På måndagen sade Tysklands förbundskansler Angela Merkel att landet inte avser att skicka fler soldater till Nato-styrkorna just nu. Nato-länderna, framförallt USA, pressar Tyskland att skicka fler soldater, samt att omdirigera dem till de oroligare södra delarna av Afghanistan.

TT