Mördades i lyxmercan

Flickvännen ögonvittne till skottdramat

1 av 3 | Foto: urban andersson
sköts med automatvapen Mannen satt bakom ratten då gärningsmannen öppnade eld. Efter den första skottsalvan lyckades offret krypa ut ur bilen. Då sköts han med ett ytterligare antal skott. Här fotograferas brottsplatsen av rättstekniker.
NYHETER

42-åringen satt i sin bil när mördaren sköt honom, rakt genom vindrutan.

Svårt skadad lyckades han släpa sig ut.

Skytten gick då efter och avlossade iskallt en salva till – i huvudet på sitt offer.

Mordet utfördes inför ögonen på 42-åringens flickvän.

Klockan var strax före fyra i går eftermiddag. På parkeringsplatsen på Ovanbygränd hade den 42-årige mannen precis satt sig bakom ratten och startat sin lyx-Mercedes när mördaren slog till.

Många människor som rörde sig i området hörde plötsligt en skottsalva – och efter några sekunder – en till.

– Jag satt vid köksbordet och gjorde mina läxor när jag hörde hur någon sköt ute på gatan. Det var minst sju skott i snabb följd, berättar ett vittne.

Svart bil

När han tittade ut genom köksfönstret såg han gärningsmännen.

– De hade en svart bil, det satt en person på passagerarsidan. Vid sidan om bilen stod en man med ett automatvapen i händerna. Han hade mössa på huvudet och palestinasjal för ansiktet. Han hoppade in i bilen och de åkte därifrån.

– Kvar på marken låg mannen som blev skjuten.

När ambulansen kom fram var han död, skjuten med flera skott i bålen och huvudet.

– Offret satt i bilen när gärningsmannen öppnade eld med ett automatvapen. Han lyckades ta sig ur bilen och sökte skydd bakom den. Då gick gärningsmannen efter och sköt en salva till, säger Peter Saarman, pressansvarig på polisen i Västerort.

Enligt uppgift till Aftonbladet stod 42-åringens flickvän precis intill och såg mordet. Hon chockades svårt och fördes med ambulans till sjukhus.

Flera personer såg gärningsmännen fly från platsen.

– Det var två maskerade män som satt i en bil. De körde iväg i mycket hög hastighet, säger ett vittne.

Miljonklassen

Enligt honom var det helt tyst i området precis efter skottlossningen. Först efter åtta, tio minuter vågade folk gå fram för att se efter vad som hänt.

– Då blev det en väldigt upprörd stämning.

Polisen kunde i går kväll inte bekräfta den avlidnes identitet. Den svarta Mercedesen, en bil i miljonklassen, ägs av en man, känd såväl i kriminella kretsar som på krogarna kring Stureplan.

– Han kom alltid i en ny BMW, Jeep, Mercedes eller Audi av dyraste modellen. Han klädde sig bara i de finaste märkeskläderna. Det märktes att han hade mycket pengar, säger en granne.

Enligt en poliskälla ingick 42-åringen i polisens kartläggning av personer med kopplingar till den grova organiserade brottsligheten i Stockholms län – det så kallade Novaprojektet.

En annan bild

Anhöriga ger en annan bild:

– Han var en respekterad och trevlig kille som tog hand om sina vänner och sin familj, även om han hade en del business för sig, säger en bekant.

– Han var en otroligt varm och generös människa, säger en närstående.

Den döde efterlämnar en tonårig dotter.

Länskriminalpolisen tog idag över fallet, men ingen misstänkt har ännu gripits.