Kraftiga snöoväder i Sydeuropa

NYHETER

Skolorna har stängt, trafiken är lamslagen och flera flygplan har vackert tvingats hålla sig på marken efter de senaste två dagarnas kraftiga snöfall i Grekland och Turkiet.

Ett flera centimeter tjockt snötäcke vilade över den grekiska huvudstaden på måndagen och stadens utkanter var i det närmaste avskurna på grund av isiga vägar och snömassor.

Avgångarna respektive landningarna på Atens internationella flygplats var lätt räknade; under förmiddagen lyckades endast 35 plan starta eller landa. Hela 160 avgångar hade ställts in enligt de grekiska luftfartsmyndigheterna.

Hundratals bilolyckor

Flera butiker, kontor och andra affärsrörelser höll stängt, och enligt Reuters syntes endast ett fåtal fotgängare till inne i central Aten.

Den grekiska polisen uppgav vid middagstid att mer än 200 bilolyckor inrapporterats de senaste 36 timmarna och att räddningstjänsten under samma period fått ta emot mer 170 anrop om hjälp för att transportera patienter till och från olika sjukhus.

Även den grekiska sjöräddningen fick rycka ut: Ett av ryska flottans fartyg med en besättning på 106 personer fick motorproblem i Egeiska havet och grekerna sände två räddningshelikoptrar och en fregatt till undsättning, skrev nyhetsbyrån AFP.

I Turkiet inträffade hundratals trafikolyckor och flera skolor och universitet stängdes på grund av ovädret. Redan i söndags morse stoppades transporterna i sundet Bosporen invid Istanbul i nord-sydgående riktning.

”Sibirien”

”Som i Sibirien” löd huvudrubriken i den turkiska dagstidningen Takvim, och enligt de turkiska medierna hade ovädret på måndagen krävt minst två dödsoffer; två personer som fryst ihjäl.

Även de grekiska semesteröarna Kreta och Mykonos drabbades av ovädret. Snö är ovanligt där men minst hundra byar skars i praktiken av från omvärlden på grund av vädret.

I Turkiets bergiga östra delar kröp nattemperaturen ner till minus 20 grader Celsius, och till och med på delar av Turkiets medelhavskust – som normalt har mycket milt vinterväder – föll snön.

TT-Reuters