65 000 ton kött återkallas

Efter larm om vanvård återkallar amerikanska myndigheter rekordstora mängder kött

Foto: AP
Amerikanska myndigheter återkallar 65 miljoner kilo kött efter larm om vanvård på Westland/Hallmark.
NYHETER

En köttskandal har blåst upp i USA.

En smygtagen film visar hur anställda på ett slakteri i Kalifornien tvingar sjuka djur att stå med gaffeltruckar – för att sedan skicka iväg dem till slakt.

Nu har amerikanska myndigheter beslutat att återkalla 65 000 ton kött efter avslöjandet om vanvården.

Det är den största mängden kött som har återkallats i USA:s historia. Nötköttet i fråga är fruset och daterat 1 februari 2006. Det kommer från slakteriet Westland/Hallmark i södra Kalifornien, som levererar kött till skolor och ett par större snabbmatskedjor, uppger AP.

Brutit mot livsmedelslagen

En smygtagen film visar hur anställda tvingar sjuka djur att stå med gaffeltruckar – för att sedan skicka iväg dem till slakt. Två före detta anställda åtalades för djurplågeri på fredagen, skriver AP. Även de ansvariga på Westland/Hallmark kan komma att ställas inför rätta.

Arbetarna ska också ha använt grymma metoder för att tvinga djuren att stå upp och därmed klara inspektionen före slakt, uppger TT. Enligt reglerna får djur som inte kan stå upp vid slakten inte användas som föda. Reglerna infördes som extra säkerhetsåtgärd mot galna ko-sjukan.

Enligt Ed Schafer, på jordbruksdepartementet, har Westland/Hallmark undanhållit information om sjuka djur och därmed brutit mot livsmedelslagen.

– Jordbruksdepartementet har beslutat att återkalla köttet eftersom det inte har genomgått samtliga kontroller, skriver Schafer i ett pressmeddelande som AP tagit del av.

Skickats till skolor

25 procent av det återkallade köttet har skickats till landets skolor. Man befarar att den största delen redan har konsumerats.

– Vi tror inte att köttet är en hälsorisk men vi är inte villiga att chansa, säger Dick Raymond, läkare vid en motsvarighet till svenska livsmedelsverket.

150 skoldistrikt i USA har slutat använda köttfärs som kommer från Westland/Hallmark.