Handgranater mot FN:s kontor i natt

Serber gick till attack när Kosovo blev självständigt

Foto: Foto: SCANPIX
DRABBADE SAMMAN Det är inte alla som vill fira Kosovos självständighet. I Belgrad var polis tvungen att använda tårgas och gummikulor för att skingra massorna som protesterade mot beslutet. Även i staden Mitrovica blev det våldsamt.
NYHETER

I Pristina jublades det på gatorna.

I Belgrad växte ilskan.

Minst 18 personer skadades i våldsamma protester när Kosovo i går blev självständigt.

Tio i fyra i går eftermiddag röstade Kosovos parlament för självständighet.

Tiotusentals människor hade timmar tidigare samlats på huvudgatan i Pristina. När beskedet kom steg såväl jubel som den röda albanska flaggan mot skyarna.

Men i Belgrad möttes beskedet med allt annat än glädje. Serbiens president Boris Tadic gjorde klart att landet aldrig kommer att erkänna Kosovo som en självständig stat.

Vill ändra beslutet

– Serbien har reagerat och kommer att reagera med alla fredliga, diplomatiska och tillåtna medel för att annullera beslutet från Kosovos institutioner, sa han i ett uttalande.

Under kvällen kulminerade våldsamheterna bland serber som inte vill släppa ifrån sig provinsen. Ilskan riktades främst mot USA och EU som varit mest positiva till Kosovos självständighet.

Använde gummikulor

I Mitrovica i norra Kosovo kastades minst två handgranater mot ett FN-kontor. Ingen person skadades i explosionen. Ytterligare en handgranat kastades mot ett framtida EU-kontor, men utan att detonera.

I Belgrad utbröt våldsamma kravaller utanför den amerikanska ambassaden. Demonstranterna kastade sten mot byggnader och polis och krossade fönster och slog sönder gatustånd.

På flera platser i staden tvingades polis använda tårgas och gummikulor för att skingra demonstranterna. Minst 18 personer, däribland flera poliser, rapporteras ha skadats enligt Fox News.