Pågen och Wasa i nytt brödkrig

Ilskan jäser hos skånebageriet

NYHETER

Nu hettar det till igen mellan bagerijättarna Wasabröd och Pågen.

Skånebageriet vill att Wasabröd åläggs vite på en halv miljon kronor.

Orsaken är påståenden om hur nyttigt ett knäckebröd skulle vara.

Nu stämmer skånska brödtillverkaren Pågen i Malmö konkurrenten Wasabröd.

Pågen har ilsknat till på att Wasabröd marknadsför sitt sport-knäckebröd som "Sveriges nyttigaste bröd" och vill att Marknadsdomstolen förbjuder formuleringen, mot ett vite på en halv miljon kronor.

Pågen anser att påståendet strider mot marknadsföringslagen, rapporterar SR Värmland.

Jämfördes med godis

Även i mars förra året stämde Pågen Wasabröd inför Marknadsdomstolen.

Den gången klagade man på en reklamkampanj där knäckebrödet framställdes som det nyttiga brödet till skillnad från det mjuka.

Då menade Pågen i sin inlaga till domstolen att Wasabröd inte ens dragit sig för att jämföra mjukt bröd med godis eller beroendeframkallande droger.

– Det stämmer att Pågen har skickat in en ny stämningsansökan till Marknadsdomstolen men det är domstolen som avgör om det blir en stämning eller ej. Det vet vi först om några dagar och då ska jag uttala mig om detta, sade Karin Brynell, marknadsdirektör på Wasabröd till TT på måndagskvällen.

Kan slås ihop

Den förra tvisten mellan brödantagonisterna är inte avgjort än trots att degen jäst över för länge sedan.

– Vi vet ännu inte när det blir huvudförhandling i det målet. Förmodligen kommer de hör två målen att slås ihop och då kan det dröja till hösten innan det blir huvudförhandling, sade Brynell.

Wasabröd, som ingår i multikoncernen Barilla, har tidigare varit inblandad i en inflammerad knäckebrödsstrid med Leksandsbröd angående varumärket Moraknäcke.

Den gången avgick Leksandsbröd med segern.

aftonbladet.se/TT