Mördaren ringde flickvännen - före skolmassakern

CNN har intervjuat Steven Kazmierczaks flickvän Jessica Baty

1 av 3 | Foto: AP/CNN
Sedan två år tillbaka var Jessica Baty och massmördaren Steven Kazmierczak ett par. I en exklusiv intervju med CNN berättar hon om chocken.
NYHETER

”Glöm mig aldrig”, var mördaren Steven Kazmierczaks sista ord till flickvännen Jessica Baty.

Några timmar efter deras telefonsamtal sköt Kazmierczak kallblodigt ihjäl fem människor på Northern Illinois University.

Steven Kazmierczak, 27, och Jessica Baty, 28, hade varit ett par i två år och bodde tillsammans sedan ett år tillbaka. Paret hade semestrat på Disney World och planerade inför framtiden.

I en intervju med CNN berättar Jessica Baty om chocken och sorgen efter skolmassakern på Northern Illinois University i torsdags. Skolmassakern där hennes pojkvän spelade en fruktansvärd huvudroll som massmördare - och sedan tog sitt eget liv.

Fick kort av mördaren

På alla hjärtans dag - samma dag som dödsskjutningen - fick Jessica ett kort av pojkvännen Steven Kazmierczak. Där stod det:

”Du är världens bästa, Jessica.

Du har gjort så mycket för mig och jag älskar dig oerhört.

Du kommer att bli en utmärkt psykolog eller socialarbetare.

Glöm mig aldrig.

Kram Steven”.

"Inte samma person"

Jessica Baty har svårt att förstå det som inträffat. Svårt att förstå att det överhuvudtaget har inträffat.

De senaste dagarna har varit en mardröm. Hon har förlorat sin pojkvän och tvingats inse att föremålet för hennes kärlek visade sig vara en mördare.

– Personen som gick in i lektionssalen och sköt ihjäl dessa människor - och Steven som jag känner är inte samma person, säger hon till CNN:s reporter.

Enligt Jessica var Steven ”allt annat utom ett monster”.

Skar sig i armarna

Hon visste om att han varit deprimerad som ung. För att hantera ångesten hade Steven skurit sig i armarna.

– Han visade mig ärren. Jag fick honom att lova att aldrig göra om det och att han skulle prata med mig om han mådde dåligt.

Steven Kazmierczak hade tagit receptbelagda läkemedel fram tills nyligen. Enligt polisen ska Kazmierczak då ha börjat uppträda ”oberäkneligt”. Något som Jessica Baty förnekar.

– Han slutade äta medicinerna eftersom de fick honom att känna sig som en zombie, lat liksom.

Dagen innan massakern trodde Jessica att pojkvännen hälsade på sin sjuke gudfar. I själva verket fanns Steven Kazmierczak på ett motell i närheten av universitetet.

Vid midnatt natten till torsdag fick Jessica ett samtal.

– Steven sa ”glöm mig aldrig, farväl Jessica”. Det var inte ett vanligt hej då.

ARTIKELN HANDLAR OM