Botten, Telia

Familjen Eriksson måste köra 1,5 mil för att ringa

Foto: Foto: Elisabet Rydell-Jansson/LÄNSTIDNINGEN
använder komradio  Karl-Erik Eriksson bor med sin familj i jämtländska Botten. Och botten är precis vad det är. Sedan nyår kan familjen nämligen inte använda vare sig sin fasta telefon eller mobiltelefon.
NYHETER

Ledningarna är rivna.

Abonnemanget stängt.

Mobiltelefoner fungerar inte.

– Nu har vi bara en komradio, säger Karl-Erik Eriksson i lilla Botten.

I över 60 år hade familjen Eriksson i byn Botten en telefon. Tekniken gick framåt – och telefonen försvann. Sedan 1947 har kontakten med yttervärlden varit trygg för de avlägset bosatta jämtarna i Botten i Åre kommun.

Nu är det inte så längre, skriver Länstidningen i Östersund. På nyårsafton stängde Telia av familjens telefonabonnemang.

Fick ett löfte

För 15 år sedan revs telefonledningarna till huset. Sedan dess har familjen haft en speciallösning där deras fasta abonnemang kopplades in på NMT 450-nätet.

– Vi visste de skulle stänga ner vår fasta uppkoppling via NMT 450-nätet. Telia lovade att vi skulle kunna ringa med annan teknik, säger Karl-Erik Eriksson.

Men så blev det inte. För att kunna ringa med sin mobiltelefon måste han nu sätta sig i bilen och köra 1, 5 mil. Eller ta snöskotern fyra kilometer genom skogen.

Isolerade

För säkerhets skull har han köpt en kommunikationsradio. Hans föräldrar har dock svårt att förstå sig på tekniken, och uppkopplingen till telenätet är ofta överbelastad.

– För mor och far har detta inneburit en större isolering, säger han.

På Telias pressavdelning säger Irene Krohn att man försökt hjälpa familjen med en GSM-lösning, men att det varit omöjligt.

– I dagsläget finns det ingen teknik som kan lösa detta, säger hon.

Hur kunde det bli så här?

– Vi ansökte om att få en förlängd drift av 450-nätet. Men Post- och telestyrelsen sa nej.

– Det är märkligt hur teknikutvecklingen inneburit att vi nu befinner oss i sämre läge än 1947, säger Karl-Erik Eriksson.