24 monotona timmar

1 av 3 | Foto: 24 Hour Drone People
Stephen O'Malley är en av artisterna som uppträder två gånger under dronedygnet.
NYHETER

Tycker du att det brukar vara tråkigt att gå hem när du varit på konsert? Det gör Joachim Nordwall också. Han ligger bakom konserten 24 hour drone people, en dronekonsert som pågår i ett helt dygn.

Hur skulle du beskriva drone?

— Det är en musikstil som är ganska statisk, det händer inte så mycket i låtarna. Man kan säga att drone är en slags ambient, fast lite smutsigtare och ruffigare, liksom. Och det är en slags musik som ska upplevas och kännas mer än den ska lyssnas på. Det kanske låter pretentiöst, men det är en slag musikalisk meditation, helt enkelt.

Hur kom du på idén om en 24 timmar lång konsert?

— Drone är en väldigt gammal genre och det är många som har experimenterat med långa dronekonserter genom åren ute i världen. Det är ju en väldigt långsam musikstil, så det passar bra att dra ut på det ordentligt. Jag undrade hur det skulle vara om det pågick ett helt dygn, hur mår man efter ett dygn med drone? Det ska bli jättespännande att se hur det känns på söndag eftermiddag.

Samarbete med Stockholm New Music

24 hour drone people arrangeras i samarbete med Stockholm New Music 2008, en internationell festival för nutida konstmusik. Temat för året är ”Tradition in transition”, och Joachim tycker att det passar maratondrone- konserten perfekt. Dronemusik har spelats i de flesta världsdelar långt bak i tiden, men att göra en så pass lång konsert är något nytt. Konceptet kändes klockrent.

Hur reagerade artisterna när du kontaktade dem?

— Alla har varit jätteentusiastiska och spända på resultatet. Det är nog det som gjort att det blivit av, att alla reagerat så positivt när jag hört av mig.

En gång var 12e timme

Alla artister spelar två gånger, en timme var, var 12e timme. Spelar man fyra på eftermiddagen spelar man också fyra på morgonen. Joachim berättar att han bestämt när alla ska spela, men att Steven O’Malley hade ett önskemål. Steven, som till vardags är en av medlemmarna i bandet sunnO))), har tagit reda på att solen går upp 07.01 i Stockholm den dag han uppträder. Efter ett önskemål om att få gå upp på scen med solen så är hans speltider satta till sju på kvällen, och sju på morgonen.

Så vem tror du kommer?

— Ingen aning, jag hoppas bara att de dyker upp! Folk som är intresserade av experimentell musik och de som vill vara med om något unik, kanske. Något som man förmodligen aldrig kommer kunna vara med om igen. Jag tvivlar på att jag skulle orka göra det här mer än en gång. Och att till exempel göra en turné med det här konceptet skulle ju ganska snabbt ta död på folk, av sömnbrist.

På tal om sömn, får man sova?

— Det är klart! Det är ju lite tanken, att folk kommer behöva sova, men att man kan göra det mitt i den här musiken. Det är ju morgontimmarna man ser fram emot, det är ju ingen sport att spela kring midnatt. Om man tar med sig en sovsäck och så är det bara att hitta ett bra hörn och somna en stund. Det är billigare än att ta in på hotell!

Hanna Eriksson

Allt om Stockholm

24 hour drone people