Rymdskrot faller till jorden kontinuerligt

Skrot på upp till två ton faller ned i snitt var tredje vecka

NYHETER

Rymdskrot som väger upp till ett par ton faller till jorden ungefär var tredje vecka.

Men hittills har ingen rapporterats skadad av fallande rymdskrot.

Chansen att träffas är en på biljonen, säger forskare vid Center for Orbital and Reentry Debris Studies, enligt AP.

Det finns endast ett känt fall av en människa som träffats av nedfallande rymdskrot: Lottie Williams från staden Tulsa i delstaten Oklahoma i USA träffades i axeln av skrot från en Delta-raket 1997. Men hon fick inga skador.

Men rymdskrot som väger upp till två ton faller ned till jorden regelbundet.

5,4 miljoner kilo

Enligt analyser av de tre senaste åren har rymdskrot på upp till två ton fallit till jorden ungefär var tredje vecka. Men för ett tiotal år sen, när länder inte kontrollerade de fallande objekten, hände det mycket oftare, enligt Harvard-forskaren Jonathan McDowell som driver hemsidan Jonathan's Space Report.

Under de senaste 40 åren har cirka 5,4 miljoner kilo rymdskrot passerat genom jordens atmosfär och landat på markytan, enligt Center for Orbital and Reentry Debris Studies.

Ändå är det extremt sällsynt att någon träffas.

Anledningen är att en mycket liten del av jordytan är upptagen av människor.

”Läckage av syre”

Cirka 70 procent av jordytan är vatten. Folktätheten är i genomsnitt cirka 50 personer per kvadratkilometer landyta, uppger AP. Långt mer än 99,9 procent av jordytan är inte upptagen av människor, enligt forskaren Alex de Sherbinin vid Columbia University.

– Varje dag faller ungefär 100 ton meteoriter – alltså inte vad vi betecknar som rymdskrot – ner till jorden i form av smådelar. Allt förbränns i atmosfören – några enstaka större bitar når ner till marken, säger Johan Marcopoulos, infoansvarig vid svenska Rymdstyrelsen.

– De största riskerna är att rymdfarkoster skulle träffas av objekt i rymden, till exempel rymdfärjan som landade igår, internationella rymdstationen och satelliter i omloppsbana runt jorden, säger han.

– Värsta scenariot är att det får genomslag i ytterväggarna eller strukturen på rymdstationen. Då får du ett läckage av syre, men då fungerar rymdstationen som en båt eller en ubåt, med slussar, så att man kan stänga av en del, säger Marcopoulos.

ARTIKELN HANDLAR OM