Var Hitler en Disney-tecknare?

Norsk samlare är övertygad om äktheten

Foto: REUTERS
DE PÅSTÅDDA HITLER-TECKNINGARNA Adolf Hitler påstås ha ritat av flera Disney-figurer, bland dem Pinocchio och några av Snövits dvärgar.
NYHETER

Adolf Hitler hade en passion för Disneyfigurer.

Han ritade också själv karaktärer ur filmerna.

Det hävdar en norsk museidirektör som säger sig ha hittat tre av teckningarna.

Trots att samlarobjekt från den tyska nazismens glansdagar ofta visar sig vara förfalskningar fortsätter konst med Hitlers signatur att inbringa stora summor på auktion.

Men när William Hakvaag, chef för Lofotens Krigsminnesmuseum, ropade in en påstådd Hitlerakvarell gjorde han en märklig upptäckt.

Ritades 1940

Gömda i ramen hittade han tre färglagda teckningar föreställande Disneyfigurerna Blyger och Kloker signerade med A.H. samt en osignerad teckning av Pinocchio.

– Jag är hundra procent säker på att detta är teckningar gjorda av Hitler. Om man vill göra en förfalskning skulle man väl inte gömma den bakom en tavla där den kanske aldrig upptäcks, säger William Hakvaag till Daily Telegraph.

Filmerna Snövit och Pinocchio hade premiär 1937 respektive 1940 och enligt Hakvaags studier ritades de tre teckningarna runt 1940.

Älskade Snövit

Enligt honom matchar initialerna på teckningarna andra exempel på Hitlers handstil.

Men detta är inte de enda indicierna. Hakvaag säger att nazistledaren älskade animeringen av den tyska folksagan om Snövit.

– Hitler hade en kopia av filmen och tyckte att det var världens bästa film, säger han till Daily Telegraph.