Stor lavinfara i svenska fjällen

Foto: Arkivbild
Åreskutan Lavinfaran är just nu stor på sina håll i svenska fjällen. Bland annat i Åre, rapporterar Svenska liftanläggningars organisation.
NYHETER

Samtidigt som många skolor har sportlov är det stor risk för laviner i de svenska fjällen.

På lördagen gick en stor lavin i Duved, men ingen människa skadades.

Lavinen utlöstes strax efter klockan tio på lördagsförmiddagen i opistat område vid Tyskhuvudets östsida i Duved i Årefjällen. Enligt bolaget Skistar i Åre var den 200 meter bred och 500 meter lång med en brottkant på två decimeter. Allt tyder på att den utlöstes spontant.

– Ganska omgående söktes området igenom av utbildad personal och lavinhundar, och det dröjde inte längre förrän man kunde konstatera att det inte funnits några personer på platsen när lavinen löstes ut, säger Michael Lundberg, vakthavande befäl vid polisen i Östersund, till TT.

Blåst och snö

Enligt Svenska liftanläggningars organisation (SLAO) råder just nu stor lavinrisk i delar av de svenska fjällen och värst är det i Björkliden. Risken bedöms till en fyra på den femgradiga skalan. Det innebär att både mänskligt orsakade och spontana laviner är troliga. Som skid- eller snowboardåkare ska man helt enkelt undvika branta sluttningar och områdena under dem.

– När det blåser och snöar byggs det upp väldigt stora drivor och då är risken för laviner som störst, särskilt i branta terränger, säger SLAO:s vd Hans Gerremo till TT.

I Riksgränsen, Abisko, Åre, Ramundberget och Tänndalen klassas lavinrisken som betydande, en trea på skalan, vilket betyder att mänskligt utlösta laviner är sannolika och spontana laviner är möjliga. På övriga skidorter i SLAO:s lista är lavinrisken måttlig eller liten.

Offpist en risk

Varje dag genomför specialutbildad personal på femton skidanläggningar prover för att bedöma lavinrisken.

– Vi kan alltid garantera att de nedfarter som är öppna är säkra, men åker man offpist kan man sätta en lavin i rullning. Då är det inte bara man själv som är i fara, utan även folk längre ner i backen, säger Gerremo.

Att det är sportlovstider gör inte risken för laviner mindre.

– Det är ju högtryck på våra skidanläggningar nu. Det finns alla möjliga skidåkare som är ute och testar både det ena och det andra, säger Gerremo.

Han råder utförsåkare att ta reda på de lokala förhållandena innan de kastar sig ut i backen.

– Är det lavinrisk ska man vara väldigt försiktig. Man ska inte åka ut ensam och man ska ha rätt utrustning med sond, spade och sändare.

FAKTA

Lavinrisk

Anläggning – Lavinrisk

Riksgränsen 3

Björkliden 4

Abisko Nuolja 3

Kittelfjäll 2

Åre 3

Bydalsfjällen 2

Vemdalen 2

Ramundberget 3

Tänndalen 3

Idre Fjäll 2

Stöten i Sälen 2

Tandådalen/Hundfjället 2

Källa: SLAO

Anja Eriksson/TT