PKK hotar med hämnd

Foto: AFP
Istanbul Demonstrationer hölls mot det egna landets offensiv i norra Irak.
NYHETER

Minst 35 kurdiska rebeller har dödats under lördagen. Därmed har sammanlagt 79 PKK-medlemmar dödats sedan den turkiska markoffensiven inleddes i torsdags. Allt enligt turkiska uppgifter, och Turkiet hotas nu med motattacker.

Turkiska armén hävdar att dess nya markoffensiv i norra Irak har drivit gerillan PKK på panikartad flykt. Man hotas nu med motattacker från både gerillan och den kurdiska regionalregeringen i Irak.

På lördagskvällen sade den turkiska militärledningen i en kommuniké att minst 35 kurdiska rebeller dödats under dagen, samtidigt som två turkiska soldater ska ha stupat.

Därmed Turkiska armén medger totalt sju egna förluster.

Efter inmarschen i norra Irak sent i torsdags fortsatte den turkiska arméns offensiv på lördagen. Utrikesminister Ali Babacan försökte avvärja kritik från såväl den irakiska regeringen som Turkiets allierade i väst med att offensiven är strikt begränsad till att slå mot PKK:s ställningar.

– Det enda målet är terroristorganisationen PKK. Turkiet är den starkaste anhängaren av Iraks territoriella integritet och politiska enighet, sade Babacan.

Överraskande

Uppgifterna om antalet dödade går som vanligt vitt isär. Turkiska säkerhetskällor sade på lördagen enligt nyhetsbyrån Reuters att elva gerillamän hade dödats under intensiva strider på lördagen och att sammanlagt minst 55 PKK-medlemmar dödats sedan i torsdags.

En talesman för PKK sade på satellittelefon till Reuters att fem gerillamän skadats och 22 armésoldater dödats under lördagens strider. Turkiska armén har hittills inte medgett mer än sammanlagt fem egna stupade.

Turkiska militären beskriver offensiven hittills som mycket framgångsrik. Vanligtvis går armén till attack i samband med snösmältningen på våren, när PKK blir mer aktivt. När armén nu slog till mitt i den snörika vintern, under de mest besvärliga förhållandena, togs PKK av allt att döma med överraskning.

Enligt turkiska underrättelseuppgifter försöker PKK-ledningen ta sig söderut, ut ur stridsområdet.

Strider förekom större delen av natten till lördagen i distrikten Hakurk och Sidekan. På lördagen besköts områdena runt bergsstaden al-Amadiyya, ungefär en mil söder om gränsen.

Hot om hämnd

En PKK-talesman sade till nyhetsbyrån AFP att om inte armén avbryter offensiven kommer gerillan att slå tillbaka i centrum av de turkiska städerna.

Den kurdiska regionalregeringen i Irak meddelade att den är redo att angripa turkiska armén.

”En attack mot någon medborgare i Kurdistan eller befolkade områden kommer att besvaras med massivt motstånd. Alla förberedelser för detta har gjorts”, sade kurdregeringen.

Irakiska tjänstemän sade på lördagen att oljeexporten från Irak via Turkiet inte hade påverkats av striderna. Dagligen förs omkring 300000 fat irakisk olja ut via Turkiet.

PKK strider för kurdiskt självstyre i sydöstra Turkiet. Under 2000-talet har vissa lättnader skett i de tidigare stenhårda restriktionerna för kurdiska kulturella yttringar, men reformerna går långsamt och har starka begränsningar. Politiska partier som försöker arbeta med fredliga medel för att stärka kurdernas ställning anklagas regelmässigt för samröre med PKK och förbjuds.

TT