Kosovoprotesten slutade i plundring

Film med två tjejer som plundrar butiker i Belgrad har blivit en hit på Youtube

De två tjejerna drar från butik till butik och kommer ut med armarna fulla med varor. Nu har de blivit ofrivilliga Youtubekändisar.
NYHETER

De kom till Belgrad för att delta i protesterna mot Kosovos utropade självständighet.

Men när demonstrationen urartade gjorde även de två tjejerna det – och plundrade butik efter butik.

Nu har en filmsekvens med deras bravader blivit en jättehit på Youtube.

Klippet las ut i fredags och på lördagen hade det spelats mer än en halv miljon gånger, rapporterar nyhetsbyrån AP. På filmsnutten ser man hur de två kvinnorna går från butik till butik. De tar vad de vill ha, lastar av grejer, tappar varor och springer vidare med famnarna fulla med prylar.

Nu ett par dagar senare har det insett att de blivit ofrivilligt berömda och tagit kontakt med tv-stationen B92 i Belgrad för att berätta sin sida av historien.

– Vi kom till Belgrad för att försvara Kosovo, säger en av flickorna, som kallas ”Maja”. Vi började plundra när alla andra gjorde det. Vi gjorde det för att vi är fattiga, inte för att vi är rika.

Upploppen i Belgrad kulminerade i torsdags när den amerikanska ambassaden attackerades och 150 000 människor drog genom Belgrads gator. Demonstrationerna urartade i skadegörelse och – plundringsaktioner.

En åklagare har utlovat att få fatt på huliganerna och plundrarna. De två flickorna säger till B92 att de är beredda att ta sitt straff om det kommer till det.

– Det var i och för sig lite väl hårt att gå ut och efterlysa oss som om vi hade dödat någon, säger ”Jovana”, den andra av flickorna.