Efterlyst terrorist släppt av domstol

FBI har satt en belöning på fem miljoner dollar för upplysningar om Jaber Elbaneh, 41

Foto: fbi.gov
FBI har utlyst en belöning på fem miljoner dollar på Jaber Elbaneh – men i Jemen är han en fri man.
NYHETER

Terroristmisstänkt och efterlyst av USA världen över.

Men när Jaber Elbaneh, 41, i dag stod inför domstol i Jemens huvudstad Sana, kunde han gå därifrån fri som en fågel.

Elbaneh står med på FBI:s lista över ”most wanted terrorists” och den federala polisorganisationen erbjuder fem miljoner dollar – över 30 miljoner kronor – för upplysningar som leder till att han grips. I dag visade tv-bilder på den arabiska kanalen al-Arabiyah hur Elbaneh gick in i domstolen som en av 22 anklagade al-Qaida-medlemmar som misstänks för en serie attentat mot oljeanläggningar. Lite senare gick han därifrån tillsammans med sina livvakter i lugn och ro.

Tros ha hjälpt al-Qaida

I USA är han misstänkt för att ha hjälpt al-Qaida med material. Enligt FBI:s hemsida ska han betraktas som beväpnad och farlig. På hemsidan går det också att läsa att FBI tror att han har flytt USA och sålunda befinner sig utomlands.

Det finns inget som tyder på att Jaber Elbaneh försökt dölja sin identitet för domstolen i Sana. Enligt ett vittne presenterade han sig med namn för domaren. Samma vittne säger att Elbaneh tros bo tillsammans med sin familj i provinsen al-Dalai, rapporterar nyhetsbyrån AP.

Rymde i tunnel

AP uppger också att Elbaneh tidigare dömts i Jemen till 10 års fängelse på anklagelser för att ha varit hjärnan bakom två terroristattacker. Han och 22 andra al-Qaidamän rymde från fängelset genom att gräva en tunnel till en närliggande moské i september 2006. I maj förra året anmälde han sig själv till myndigheterna, men har sedan dess varit på fri fot.

Amerikanska myndigheter har förgäves begärt att få Elbaneh utlämnad från Jemen.