I dag väljer Kuba ny president

Foto: AFP
Raúl Castro, väntas ta över presidentposten efter sin bror idag.
NYHETER

På söndagseftermiddagen väljs Kubas näste president. Klockan 16 svensk tid samlas parlamentet för det historiska valet.

Då ska de 614 ledamöterna välja ny president efter Fidel Castro. Den allmänna uppfattningen är att Raúl Castro, som har fungerat som tillfällig ledare de senaste ett och ett halvt åren, kommer att överta posten från brodern.

Samtidigt ska landets förste vicepresident, ytterligare fem vicepresidenter, en partisekreterare och 23 medlemmar i det statliga rådet utses vid en hemlig omröstning. Det statliga rådet representerar parlamentet mellan dess sessioner.

Flera tänkbara

Valet av förste vice president anses ge en fingervisning om vem som kommer att ta över när det är dags för även Raúl att lämna stafettpinnen vidare. Något som enligt spekulationerna inte kommer att dröja så länge. Han fyller 77 senare i år.

Bland tänkbara efterträdare finns vicepresident Carlos Lage och utrikesminister Felipe Pérez Roque.

Fidel Castro har uteslutit att hans avhopp innebär några större förändringar för Kuba. ”Slutet på en era är inte samma sak som början på ett ohållbart system” skrev han i en tidningsartikel i fredags. Och det är bland annat via sina krönikor i statliga medier som Fidel Castro väntas behålla sitt inflytande över politiken.

ARTIKELN HANDLAR OM