Snedseglare drev på Vänern

NYHETER

Den lilla båtutflykten kunde ha slutat riktigt illa.

Fyra ungdomar som ”lånat” en liten roddbåt för en tur på Vänern i söndagsblåsten höll på att bli kvar där ute.

– De klarade inte att ro in till land, säger Marit Visser på Sjöräddningscentralen.

Enligt larmet hade de fyra ungdomarna varit ute på en ö utanför Torsviken väster om Karlstad. När de skulle ro iland igen med den lilla livräddningsbåten som de stulit på Segerstads camping orkade de inte i den hårda blåsten. Dessutom hade den ena årtullen gått sönder och båten blev omanövrerbar.

Slog larm

– Det blåste sydväst tio meter per sekund, säger Visser.

Efter några timmars kämpande vid årorna mot väder och vind för att komma i land igen gav de upp och ringde Sjöräddningen. Det var vid tiotiden i förmiddags.

– Vi skickade ut en båt från Sjöräddningssällskapets station på Hammarö för att hämta tillbaka dem, säger Christer Haglund på Sjöräddningscentralen till TT.

Ungdomarna var rejält nedkylda men i övrigt oskadda.

– Men det hade kunnat gå riktigt illa, de hade inga flytvästar på.

Allvarligt

Björn Svensson på Sjöräddningssällskapet säger till Värmlands Folkblad att vattentemperaturen i Vänern ligger på runt två grader och att det knappast är läge för båtturer utan flytväst.

– Nej, det vill jag verkligen avråda ifrån. Man klarar inte mer än ett par minuter i vattnet som det är nu. Men det är också allvarligt att årtullen gick sönder, det får helt enkelt inte hända med en räddningsbåt.

Nu misstänks de fyra ungdomarna för olovligt brukande, som den juridiska termen heter, av båten.

Enligt polisen var de fyra alkoholpåverkade.