Tre frias från Lilla Edet-skott

NYHETER

Tre av de åtalade för skotten mot en lägenhetsdörr i Lilla Edet i september i fjol friades på måndagen av hovrätten för västra Sverige.

En fjärde man får dock sitt straff skärpt från fängelse i tre år och tre månader till fem och ett halvt år.

Alla fyra, samtliga med anknytning till Brödraskapet Wolfpack, var åtalade för försök till mord. Hovrätten, liksom Vänersborgs tingsrätt, anser det dock inte bevisat att avsikten varit att döda.

Enligt hovrätten finns det heller inte tillräcklig bevisning för att någon av dem befunnit sig på platsen.

Den dömde som betraktas som huvudman döms dock till fem och ett halvt års fängelse, för att ha planerat och sett till att attentatet genomfördes.

Elva skott

Det var strax innan midnatt en onsdagskväll i slutet av september förra året som elva skarpa skott sköts genom en lägenhetsdörr i Lilla Edet. Innanför fanns ett par och deras treåriga son.

Mannen i paret hade för flera år sedan vittnat mot en av männen, som är medlem i Brödraskapet Wolfpack.

Chefsåklagare i ärendet var Barbro Jönsson som menade att skotten var en hämnd mot mannen som vittnade.

I november förra året utsattes hon för ett sprängattentat mot sitt hem. Det spekulerades att dådet hade samband med rättegången mot Brödraskapet Wolfpack. Vem som stod bakom attacken är dock fortfarande oklart.

Skadestånd för kränkning

Paret och deras son utsattes enligt hovrätten för "ett allvarligt hot mot liv och hälsa till följd av skottlossningen genom ytterdörren. Brottsligheten måste anses ha inneburit en allvarlig kränkning av deras integritet och medfört mycket stor rädsla".

Hovrätten anser därför att var och en av de drabbade ska få en ersättning av den dömde för kränkning på 75 000 kronor.