Hitler och Frankenstein gör upp om makten

NYHETER

Vem skulle du välja om valet stod mellan Hitler och Frankenstein?

Den frågan kan invånarna i Meghalaya tvingas svara på.

Flera av kandidaterna i lokalvalet har nämligen namn som får de flesta att höja på ögonbrynen.

Om Barack Obamas mellannamn Hussein kan avskräcka väljare i amerikanska valet så har minst tre indiska politiker det ännu värre.

I den avlägsna indiska delstaten Meghalaya tävlar bland annat Billy Kid Sangma, Adolf Lu Hitler Marak och Frankenstein Momin om platser i den lagstiftande församlingen.

– Det är inte rätt att skratta åt de här namnen. De speglar vad folk heter här, säger David R. Syiemlieh, historieprofessor i huvudstaden Shillong till CNN.

Långa traditioner

Förklaringen till de märkliga namnen ligger långt tillbaka i tiden. När invånarna i området först omvändes till kristendomen började de namnge sina barn efter missionärerna som predikade för dem.

Det ledde till traditionen att döpa sitt barn efter berömda personer och företeelser utan att föräldrarna nödvändigtvis förstår vad orden betyder.

– De har hört talas om de här namnen och personligheterna och tycker att de låter bra. Det betyder inte att de är döpta efter Hitler och Frankenstein, säger David R. Syiemlieh.

Gillade namnet Hitler

Så är fallet för kandidaten Hitler Marak som tidigare blivit invald som skogsminister.

– Mina föräldrar gillade kanske namnet och därför döpte de mig till Hitler. Jag gillar namnet, säger han till Hindustan Times och försäkrar att han inte har någon förkärlek för diktaturer.

Ett speciellt namn ger dock inga särskilda fördelar i valet eftersom de flesta som ställer upp har liknande namn.