PKK har skjutit ner turkisk helikopter

Turkiet bekräftar uppgifterna

NYHETER

Den turkiska offensiven i norra Irak stöter på motstånd från kurdiska PKK.

Gerillan hävdar nu att de skjutit ner en turkisk helikopter.

Den turkiska militären bekräftar att de förlorat en av sina helikopter på ett uppdrag i Irak.

Turkiet inledde sin offensiv i torsdags. Målet är att slå till mot den kurdiska gerillan PKK som från baser i Irak har utfört attacker mot den Turkiska militären.

Med marktrupper understödda av artilleri, attackplan och helikoptrar hoppas Turkiet att offensiven ska vara över inom några veckor. Enligt Turkiet har 15 soldater dödats medan PKK har förlorat 112 man. Det rapporterar amerikanska AP i dag.

Åtta döda

PKK drar sig nu längre in i Irak och många fruktar att det Turkiska angreppet ska destabilisera det kurdiska självstyret i norra Irak. Speciellt genom de bombningar som genomförts mot civila mål som broar.

Nu hävdar PKK att de skjutit ner en av Turkiets helikoptrar. Turkiet bekräftar att de förlorat en attackhelikopter och åtta soldater i offensiven i Irak. Militären vill dock inte uttala sig om helikoptern skjutits ner eller om den störtat av andra anledningar.

FAKTA

PKK

Partia Karkaren Kurdistan, kurdiska arbetarpartiet, grundat 1978, för sedan sommaren 1984 en väpnad kamp, från början för ett fritt Kurdistan men numera för en turkisk-kurdisk federation.

Källa: NE