Ex-väktare dömd för bankrån

NYHETER

Den 28-årige man som rånade Swedbanks kontor på Munkebäckstorget i Göteborg i november dömdes på måndagen till fyra års fängelse för bland annat grovt rån.

Domen för hans 34-årige rånarkumpan dröjer ett tag. Tingsrätten har beslutat att mannen ska genomgå en rättspsykiatrisk undersökning innan påföljden för hans del bestäms. Domstolen finner dock att även han är skyldig till grovt rån. Båda männen hade ett förflutet som ordningsvakter men hade en tid före rånet blivit av med sina tillstånd efter att ha fällts för misshandel i tjänsten.

De två maskerade männen slog till den 22 november mot bankkontoret. Den äldre rånaren beväpnad med en skarpladdad pistol tog posto vid entrén till banken och viftade med vapnet så att de tiotalet bankkunderna höll sig lugna.

Den andre rånaren begärde att bankpersonalen skulle fylla hans ryggsäck med pengar. Det blev 41860 kronor.

Rånet tog bara omkring 40 sekunder.

En polisman, ledig för dagen, hade redan före rånet fattat misstankar mot männen. Han ringde efter förstärkning. När rånarna kom ut från banken hördes redan sirenerna. Då började de springa.

Den ledige polismannen följde efter och kunde hjälpa till att gripa den 34-årige mannen. Redan efter några frågor från poliserna angav han sin kamrat som han trodde skulle försöka blåsa honom på hans del av bytet.

TT

ARTIKELN HANDLAR OM