Bandidosledare döms till fängelse

Beskrivs som en av Sveriges farligaste brottslingar

NYHETER

Den 41-årige Bandidosledaren dömdes på måndagen till ett års fängelse för försök till utpressning. Ytterligare två män dömdes till fängelse.

Bandidosledaren fanns med på det möte i november förra året då den kriminella organisationen krävde tiotusentals kronor från två västeråsare, enligt domen i Västmanlands tingsrätt.

Om de inte betalade skulle de ”klippas rakt av”.

Den ene västeråsaren berättar i förhör att han blev ”skräckslagen och drabbades av en omedelbar psykos”.

Domar i bagaget

41-åringens advokat, Per Durling, befinner sig i Österrike och har inte läst domen. Om påföljden på ett år säger han:

– Det var väl vad som hade kunnat väntas i fällande dom. Jag måste samråda med min klient innan jag uttalar mig, men det är mycket möjligt att vi inte överklagar. Men det får han bestämma.

Bandidosledaren har beskrivits som en av Sveriges farligaste brottslingar och finns med på Rikskriminalens speciella lista över 100 yrkeskriminella som upprättats i det så kallade Alcatraz-projektet. Förutom utpressningsförsöket fälldes 41-åringen för vapenbrott och brott mot knivlagen. Han är tidigare dömd till fängelse för bland annat olaga tvång, vapenbrott och för försök till utpressning.

Skadestånd till offer

Totalt hade sju personer åtalats i Västmanlands tingsrätt, varav flera har kopplingar till Bandidos.

Den 23-årige man som pekats ut som huvudman i utpressningshärvan dömdes till fängelse i ett år och sex månader och en 30-årig man dömdes till åtta månader.

Förutom de tre som dömdes till fängelse fick två dagsböter och två friades helt. Flera av de dömda ska betala skadestånd till sina utpressningsoffer.

MC Bandidos har under den senaste tiden tvingats retirera betänkligt.

– De har varit hårt ansatta på grund av deras brottsliga verksamhet. Jag tror att 30–40 procent av deras medlemmar avtjänar eller ska avtjäna fängelsestraff, säger Thord Modin, som är chef för Rikskriminalpolisens underrättelseenhet, till TT.

Robert Holender/TT

ARTIKELN HANDLAR OM