Miljoner utan ström i Florida

NYHETER

Delar av ”solskensstaten” Florida fick nöja sig med just solljus när flera miljoner invånare blev utan el på tisdagseftermiddagen. Ett smärre fel någonstans i elnätet skapade en dominoeffekt som slog ut minst fem kärnreaktorer.

Avbrottet skapade på sina håll kaos när trafikljus och hissar slutade fungera. Men efter några timmar hade de flesta områden vid 22-tiden svensk tid återfått strömmen.

En taleskvinna för kraftbolaget FPL (Florida Power and Light) talade om en oförklarad ”störning” som stoppat strömförsörjningen av atomkraftverket Turkey Point. De fem reaktorerna stoppades då, vilket ledde till ett mycket större avbrott.

En annan representant för FPL sade dock att felet uppstod i och med att en av Turkey Points reaktorer säkerhetsstoppades.

Enligt CNN slogs flera andra atomreaktorer också ut.

I Washington sade talesmän vid USA:s departement för inrikes säkerhet att inget tydde på att elavbrottet skulle ha orsakats av något terrorattentat.

– Kom ihåg att detta är södra Florida. Vi är vana vid strömavbrott på grund av orkaner. Detta är som en generalrepetition för oss, sade Nelda Fonticiella, taleskvinna för polisen i Miami-Dade.

Men mörkläggningen är den största i Nordamerika sedan augusti 2003, då ungefär 50 miljoner människor drabbades av ett megaströmavbrott i norra USA och södra Kanada.

TT