”Ett mycket allvarligt problem”

Barnombudsmannen Lena Nyberg om de skuldsatta barnens situation

NYHETER

Över tusen barn och ungdomar är skuldsatta i Sverige, visar siffror från Kronofogdemyndigheten.

Den yngsta personen är bara två år gammal.

– Det här är ett mycket allvarligt problem, säger Barnombudsmannen Lena Nyberg till aftonbladet.se.

Foto: anna clarén
Barnombudsmannen Lena Nyberg.

Antalet minderåriga svenskar med skulder har minskat. 2003 fanns 4 456 barn och ungdomar i Kronofogdens register. I dag är siffran 1 674.

Barnombudsmannen Lena Nyberg är bekymrad över de skuldsatta barnen men glädjer sig samtidigt åt att siffrorna har minskat.

– Vi gjorde en studie för några år sedan och då kunde vi konstatera att man kunde registrera bilar på barn, vilket ledde till skulder bland minderåriga. Att vi uppmärksammade problemet ledde till att man inte längre kan registrera bilar på barn under 18 år, om inte en vårdnadshavare tar ansvar för kostnaderna, säger hon.

Landsting och kommuner

Det finns flera olika skäl till att barn hamnar i kronofogdens register.

– Många av de skulder som barnen får beror på att föräldarna har misskött ekonomin eller medvetet utnyttjat sina barn, säger Lena Nyberg.

Enligt skulle det gå att ytterligare minska antalet skuldsatta barn – om man vidtog ytterligare åtgärder.

– Det finns problem som kvarstår, exempelvis att barn blir skuldsatta när patientavgiften inte har betalats. Landsting och kommuner ska inte skicka fakturor i barnens namn. Det är vårdnadshavaren som ska ha betalningsansvaret, säger hon.

Ger konsekvenser

En annan vanlig orsak till att barn blir skuldsatta är skolfotona, där fakturan skickats till barnen. I de fall där föräldrarna inte betalar fakturan, hamnar barnen i kronofogdens register.

– Där måste de privata företagen ta ansvar och fakturera föräldrarna och inte barnen. Barnen drabbas helt oförskyllt. Att hamna i kronofogdens register ger en effekt. Förutom att man drabbas av skuld får man exempelvis kanske inte långa pengar, få hyreskontrakt eller telefonabonnemang.

Enligt Lena Nyberg måste man öka medvetenheten bland föräldrarna.

– Många föräldrar tror att man inte kan lagföra barn, att man kan låta barnen bli skuldsatta utan att det ger några effekter. Men då tror man fel. I vissa fall kan det också handla om slarv och där kanske man kan öka medvetenheten och påverka så fakturor sänds i föräldrarnas namn och inte barnens namn.