En stumfilmkomikers liv

Foto: NBC Photographie
Chaplin på rullskridskor (1916) och Stadens ljus (1931) var två av många filmer där Chaplins komiska talang fick komma till uttryck.
NYHETER

Han fick oss att skratta, men också att tänka efter. Här kan du följa Charlie Chaplins liv.

Foto: Mia Lindh
Karen Diamond, producent på Kulturhuset, gillar Chaplins filmer bäst personligen.

Aldrig tidigare har det anordnas en så stor utställning om Charlie Chaplin i Sverige. På 1100 kvadratmeter i Kulturhuset ryms fotografier, affischer, filmer och illustrationer.

På världsturné

Utställningen kommer närmast från Paris och har turnerat runt på olika håll i världen. Bland annat har den gått att se i Hamburg, Rotterdam och Barcelona.

– Materialet är från Chaplin-arkivet som drivs av familjen Chaplin, säger Karen Diamond, producent på Kulturhuset.

Chaplins liv kronologiskt

Utställningen går i kronologisk ordning och visar hela Charlie Chaplins liv. Från den ensamma luffaren till den humoristiska skojaren till den socialt medvetna och politiske skådespelaren.

– Han var inte bara skådespelare utan skrev manus, producerade filmer och gjorde musik . Han är även intressant för att han var kritisk och samhällsmedveten vilket märks i flera av hans verk.

Karen Diamonds personliga favorit är hans filmer.

– Jag återupptäcker hur rolig han är. Man glömmer lätt bort hur många fantastiska grejer han gjort. Utställningen är ett bra tillfälle för alla att upptäcka Chaplin på nytt.

Jonas Andersson

CHAPLIN

(.se)

ARTIKELN HANDLAR OM