Skorsten hotar rasa i Halmstad

Bultarna sprack i stormen – hela arbetsplatsen utrymd tills vidare

Foto: Anders Andersson
70 meter hög. Det höga skorstensröret (till höger) började svaja på onsdagsmorgonen och arbetsplatsen utrymdes hastigt. Skorstenen är inte i drift ännu, men om den rasar blir det rakt över ett kontorshus.
NYHETER

En 70 meter hög ny skorsten vid kraftvärmeverket i Halmstad hotar att rasa.

Skorstenen började svaja i den starka vinden i morse och hela arbetsplatsen utrymdes snabbt.

Nu väntar man på en stor kran – och att vinden ska mojna.

Det var på onsdag morgon som stormvindarna fick hela det stora metallröret att börja svaja. Beslutet togs snabbt att utrymma hela området – om skorstenen faller blir det nämligen rakt över en byggnad där människor arbetar.

Flera bultar i fogarna har konstaterats brustna. Ansvariga tror att det hände redan vid förra stormen förra helgen. Reparationerna började redan natten mot onsdag men fick avbrytas hastigt när man såg att hela konstruktionen svajade.

Glappar i botten

– Det glappade lite i botten sist jag tittade efter idag. Men skorstenen står kvar än så länge, säger Christer Ivarsson, informationschef vid HEM, till aftonbladet.se strax före klockan 18.

Den nya skorstenen hör till en del av kraftverket som inte är färdigbyggt ännu. Skorstenen som nu svajar är inte i drift och den nya anläggningen väntas bli klar först framåt sommaren.

Konstruktionen ska vara vädersäker. Vad som fått fem bultar att brista är fortfarande oklart.

Inte besiktigad

– Den är inte ens besiktigad ännu eftersom bygget inte är klart. Skorstenen sattes upp i höstas, vi vet inte om det kan vara något i samband med byggnadsarbetet som gjort att detta hänt, säger Ivarsson.

Skorstenen är konstruerad i tre sektioner.

– Nu väntar man på en kran som ska klara 200 ton. Enligt experterna är skorstenen säker om det blåser mindre än 10 meter per sekund. Men om det blåser mer så vill man av säkerhetsskäl inte ha folk i närheten.