Två män häktade för terrorbrott

NYHETER

I dag hölls häktningsförhandlingar mot de tre män som anhölls i Stockholm i går, misstänkta för förberedelse till terrorbrott och för att ha finansierat terrorism.

Två män, en 37-åring och en 42-åring, häktades på fredagen sannolika skäl misstänkt för förberedelse till terrorbrott.

Två män, 42-åringen och 37-åringen, begärdes häktade medan åklagaren ansåg att skäl för häktning saknades för 39-åringen.

Misstankarna mot 39-åringen kvarstår dock och enligt obekräftade uppgifter till TT är mannen fortfarande anhållen. Alla tre, som greps av den nationella insatsstyrkan, nekar till brott.

Den 37-årige mannen häktades på sannolika skäl misstänkt för förberedelse till terrorbrott. Brotten har bestått i att han har lämnat pengar till grupper i Somalia, pengar som skulle användas till terroristbrott. Åtal ska vara väckt senast den 13 mars.

Även den 42-årige mannen häktades på sannolika skäl misstänkt för förberedelse till terrorbrott. Brotten som han misstänks för är desamma som för 37-åringen, de ska båda ha lämnat pengar till grupper i Somalia, pengar som skulle användas till terroristbrott.

Greps i Norge

Två av de tre somalier som gripits i Norge släpptes på fredagen. Häktningsförhandlingarna mot den tredje mannen sker under lördagen, uppger tidningen Verdens Gang.

Uppgifterna om att två av somalierna i Norge släppts dementerades senare av den norska säkerhetspolisen PST, uppger NTB. I stället hette det att häktningsframställan endast skulle göras för en av de gripna somalierna. Det sker under lördagen.

En talesman för PST sade att en begäran om häktning av de övriga två "värderas fortlöpande".

”Skickar pengar till släktingar”

Säkerhetspolisen samordnade aktionen med den norska säkerhetspolisen och i Norge greps tre personer misstänkta för liknande brott.

Nu reagerar en grupp med somaliska organisationer i Norge starkt och ifrågasätter om det innebär ”terroristfinansiering” att skicka pengar till hemlandet, skriver NTB.

Gruppen skriver att de ska fortsätta att skicka pengar till släktingar eller till dem som krigar mot etiopisk ockupation.

Misstankarna kvarstår

Åklagaren har nu lämnat in häktningsframställningar till Stockholms tingsrätt mot två av de tre anhållna som greps i går misstänkta för förberedelse till terroristbrott, skriver åklagaren i ett pressmeddelande.

För den tredje mannen bedöms inte skäl föreligga för häktning, men misstankarna mot honom kvarstår.

Mannens advokat Tobias Fälth hade på fredagsförmiddagen inte fått något besked om sin klients status, om denne var försatt på fri fot eller fortsatt anhållen. Han säger sig vara förvånad över det förhör som hölls med 39-åringen på torsdagen.

– Frågorna han fick var mycket allmänt hållna om vad han är för person och vad han sysslar med. Han fick inga frågor som handlade om att finansiera terrorverksamhet på något sätt, säger Tobias Fälth.

Mannen ska, enligt advokaten, även fått frågor om sina politiska sympatier.

– Det var ett allmänt fiskande, säger Tobias Fälth.

Bekämpa Etiopien

Enligt internationella medier är al-Shabaab, som ungefär betyder ”Ungdomen”, en extrem islamistisk organisation som brutit sig ur de Islamiska domstolarna i Somalia.

Gruppen säger sig bekämpa Etiopien, men också regimen i den halvautonoma regionen Puntland i norra Somalia som al-Shabaab ska anse vara för Etiopienvänlig.

Gruppen ska också ha tagit på sig ansvaret för ett bombdåd i början av februari i hamnstaden Bosasso i Puntland. Enligt myndigheterna dödades 20 etiopiska migranter och gästarbetare i attacken, medan ett 100-tal skadades. Etiopierna var på väg till Jemen när en jättelik laddning detonerade på deras båt.

Den 1 februari greps en 23-årig svensk medborgare i Frankrike misstänkt för terrorverksamhet. Han uppgavs ha stridit tillsammans med de Islamiska domstolarna i Somalia.

Enligt USA leds al-Shabaab av Adan Hashi Ayrow, som satts upp på USA:s terrorlista.

Amerikanska utrikesdepartementet anger att Adan Hashi Ayrow före terrordåden i New York i september 2001 tränats av al-Qaida i Afghanistan.

USA utpekar också ut Adan Hashi Ayrow för flera mord i den somaliska huvudstaden Mogadishu, bland annat det på en italiensk nunna i september 2006.

TT