Dödligt gift i Las Vegas

En man i koma

Foto: REUTERS
NYHETER

Polisen i Las Vegas, USA, undersöker just om ett ämne som hittades är det dödliga giftet ricin.

En man ligger nu i koma efter att ha exponerats för giftet.

Lokala myndigheter kallades till hotellet klockan 15.00 lokal tid i torsdags, efter att en man hittat ett misstänkt medel i ett hotellrum. Tester har nu bekräftat att medlet som hittades var ricin, skriver CNN i sin nätupplaga.

En man som tidigare bott i rummet är inlagd på sjukhus och hans tillstånd bedöms som kritiskt. Mannen togs in på sjukhus efter att ha fått andningssvårigheter, och giftet hittades då en anhörig till mannen kom till hotellet för att hämta hans tillhörigheter.

Tre anställda på hotellet och mannen som fann giftet har nu tagits till sjukhus för observation. Tre polismän som kom till platsen hålls också under uppsikt. Enligt uppgifter från CNN ligger nu en av de sju, en man, i koma.

Terrorattentat

Ricin har tidigare kopplats till misstänkta terrorattentat. 2004 upptäcktes ricin i postkontoret i Dirksen Senate Office Building i Washington och 2005 arresterades en man i Ocala, Florida, efter att FBI-agenter hittat ricin i hans hem.

CNNs medicinska korrespondent säger i artikeln att även om det räcker att en liten mängd ricin som injiceras in i kroppen för att döda en vuxen person, så krävs stora mängder av giftet för att det ska användas i en terroristattack.

Polisen har än så länge ingen förklaring på varför giftet fanns i rummet.

FAKTA

Ricin

Ricin utvinns från växten med samma namn, och är ett mycket dödligt. Så lite som 500 mikrogram – ungefär ett knappnålshuvuds storlek – är tillräckligt för att döda en vuxen person. Symptomen vid förgiftning är är svårighet att andas, feber, hosta, illamående, svettning, häftiga kräkningar och uttorkning.

Det finns inget motgift.

Källa: CNN