UD avråder från resor till Kosovo

NYHETER

UD utfärdade på fredagen en varning för resande till de norra delarna av Kosovo.

”På grund av det allvarliga säkerhetsläget avråder Utrikesdepartementet tills vidare från icke nödvändiga resor till norra Kosovo (området norr om floden Ibar, dvs. norra Mitrovica, Zubin Potok, Zvecan och Leposavic)”, skriver UD i ett pressmeddelande.

– Vi har ett sektionskontor i Pristina där man hela tiden följer utvecklingen i landet, säger Sofia Karlberg på UD:s presstjänst. Vi för också samtal med andra länder vilka rekommendationer de har.

Ytterligare ett dussintal EU-länder avråder från resor till vissa deler av Serbien eller Kosovo – beroende på hur man nu ser på det nyutropade landet. Ordförandenskapet i Slovenien skickade ut en avrådan i morse.

För hur lång tid gäller varningen?

– Det går aldrig att säga på förhand när ett reseråd ändras. Det beror på utvecklingen i landet, säger Sofia Karlberg.

Det var i söndags, den 17 februari, som Kosovo utropade sin självständighet. Sedan dess befinner sig KFOR i höjt beredskapsläge.

På hemsidan för Sveriges ambassad i Belgrad uppmanas eventuella resenärer att iaktta försiktighet:

”Vi rekommenderar alla svenska medborgare som besöker Kosovo i dessa dagar att meddela oss – gärna via e-post – sina personuppgifter, var de kommer att befinna sig, ett kontaktnummer, samt när de kommer att lämna Kosovo igen, så att vi har möjlighet att nå dem om situationen i området skulle ändras”, står det i reseinformationen.

Totalt finns cirka 440 svenskar i Kosovo. Av dem är 350 soldater i den Natoledda Kfor-styrkan, och 40 polise, skriver TT.