”Mycket kunde redan varit genomfört”

Nu kräver oppositionen en bred överenskommelse i gymnasiefrågan

NYHETER

Regeringens gymnasieutredning innehåller mest gammal skåpmat.

Det menar Marie Granlund (s) och kräver att oppositionen bjuds in till gemensamma samtal.

– Det behövs en bred överenskommelse för att skapa arbetsro på skolorna.

När alliansen vann valet 2006 fanns redan ett förslag till en ny gymnasieskola. Men den nya regeringen rev upp den påbörjade reformen. I onödan, enligt socialdemokraternas skolpolitiska talesperson Marie Granlund.

– Många av de saker man nu föreslår, som arbetsplatsförlagd utbildning och programråd fanns med i den gamla utredningen. Hade Björklund inte rivit upp den så kunde en hel del redan varit genomfört, säger hon till aftonbladet.se.

Likriktad skola

Samtidigt finns det saker i det nya förslaget som oppositionen inte uppskattar. Som lägre krav i svenska-, engelska- och matematikkunskaper för de elever som väljer yrkesprogram.

– Oavsett vilket yrke man har så krävs sådana kunskaper. Det säger även arbetsgivarna.

Miljöpartiet kritiserar den del av förslaget som vill skära ner på lokala kurser, ibland unika för en viss skola.

– Att begränsa möjligheter för skolor att ge lokala kurser är ett stort steg på vägen för att uppnå det som verkar vara skolministerns främsta mål, att likrikta dens svenska skolan, säger Mats Pertoft från miljöpartiet.

Bred överenskommelse

Vänsterpartiet kallar förslaget till en ny gymnasieskola för oseriöst. Istället för de föreslagna förändringarna vill de se mer pengar.

– Vill man satsa seriöst på eleverna måste staten skjuta till resurser, säger Rossana Dinamarca, skolpolitisk talesperson för vänsterpartiet.

Nu kräver oppositionen samtal över blockgränserna.

– Eftersom så mycket stämmer med det gamla förslaget så borde Björklund för en gångs skull bjuda in till en bred överenskommelse för att skapa arbetsro på skolorna, säger Marie Granlund.

– Men problemet är att han inte vill.

ARTIKELN HANDLAR OM