Strikt på hemmaplan – t-shirt på röda mattan

Reinfeldts klädchock i Kina – och här är fem krav han måste ställa till Kinas högsta ledning

Foto: / SCANPIX
MYSPYS PÅ RÖDA MATTAN. Paret Reinfeldt klev av regeringsplanet i bekväma myskläder. Den lediga stilen får bassning från etikett-experter på hemmaplan, som menar att statsministern åtminstone kunde tagit på sig en slips.
NYHETER

Statsministern klev av planet i skrynklig uppknäppt mjukiströja och bekväma jeans.

– Det är lite oartigt, säger etikettexperten och författaren Agneta Uddenberg.

Enligt Reinfeldts presstab var den lediga klädseln beslutad i förväg och ingen politisk markering.

Under statsministerns frågestund i riksdagen igår bar Reinfeldt oklanderlig mörk kostym, nystruken gräddvit skjorta och diskret tegelfärgad slips.

När statsministern klev av regeringsplanet i Kina idag var det i svarta lediga jeans och oknäppt pikétröja, med korvig krage och lätt urtvättad look.

Nystruket vs urtvättat

Han togs emot av ett uppbåd kinesiska regeringstjänstemän i nystrukna kostymer, kritvita skjortor och eleganta slipsar.

– Det var uppgjort i förväg att det skulle vara informell klädsel när statsministern klev av planet, säger Reinfeldts pressekreterare Edvard Unsgaard till aftonbladet.se.

Han dementerar bestämt att den lediga looken skulle vara någon form av politisk markering från Reinfeldts sida.

– Och det här var inte det officiella mottagandet, det sker senare i Peking.

Oartigt

Vett- och etikettexperten Agneta Uddenberg är kritisk.

– Jag tycker att man ska klä sig som sina värdar. Det är en lång flygresa och det är förstås skönt att resa i bekväma kläder. Men det är ändå lite oartigt, han borde bytt om innan han klev av planet, säger Uddenberg.

Hon ger också Filippa Reinfeldt en liten känga.

– Det förvånar mig lite att han inte gjorde det. Jag tycker att hans fru borde sett till att han var lite proper. Han brukar ju vara det. Och han har snygga slipsar, något som kungen annars är rätt ensam om.

Formell i morgon

Att kinesernas motsvarande "lediga klädsel" bestod av stärkskjortor och nystrukna sidenkläder är inte relevant, menar Unsgaard.

– De som tog emot vid planet var motsvarande det vi i Sverige kallar biträdande statssekreterare. Och det är klart att det finns möjligheter att göra som man vill. Men i det här fallet var det beslutat långt innan om informell klädsel.

I morgon lördag kommer Reinfelt att träffa Kinas högste ledare Hu Jintao för ett möte på högsta nivå och då sker också det formella mottagandet. Inklusive slips.

FAKTA

Fem viktiga krav till Kina

Statsminister Fredrik Reinfelt har ett gyllene tillfälle att sätta press på Kinas högsta ledning i samband med sitt besök i Peking i helgen.

Här är fem krav han måste framföra, menar Aftonbladets ledarskribent Jesper Bengtsson, författare och nybliven ordförande för organisationen Reportrar utan gränser i Sverige.

Frige människorättsaktivisten Hu Jia, som nyligen greps och dömdes till tre års fängelse, och frige också andra politiska fångar.

Starta en dialog med Dalai Lama och även företrädare för andra minoritetsgrupper, främst urigurerna.

Påverka regimen i Sudan att stoppa folkmordet i Darfur

Sluta trakassera de kinesiska arbetare som protesterar mot dåliga arbetsförhållanden och vill ha rätt att organisera sig fackligt.

Respektera utländska journalisters rätt att arbeta fritt i Kina.

ARTIKELN HANDLAR OM