JAGAS: Sista nazistledarna

Sista chansen bringa rättvisa, menar judisk organisation

NYHETER

De är anklagade för några av förra seklets värsta brott.

Nu är sista chansen att ställa dem inför rätta: de nazistiska krigsförbrytarna.

På ytan ser de bara ut att vara ett gäng gamla gubbar. Harmlösa farbröder, kan tyckas.

Men männen på bild är inte vilka som helst – de är de sista nazisterna från andra världskriget.

I jakten på rättvisa fortsätter den judiska organisationen Simon Wiesenthal Center (SWC) kampanjen Operation sista chansen. I går lanserade de en lista över de mest eftersökta krigsförbrytare som ännu är vid liv.

60 år gamla förbrytelser

Över 60 år har gått sedan Nürnbergrättegångarna och hindren som SWC har att slåss emot är flera. Ett av de svåraste menar organisationen är "missriktad sympati" för herrarna:

– De är gamla och det naturliga är att känna sympati inför människor då de når en viss ålder. Men tiden som gått är ingen ursäkt och förövarnas skuld har inte minskat, säger SWC-chefen Efraim Zuroff till The Independent.

Mest eftertraktad är den i dag 93-årige Aribert Heim – för judiska fångar i koncentrationslägret Mauthausens mer känd som "Doktor Död".

Österrikiske Heim, som är läkare, är känd för att ha injicerat bensin och olika gifter rakt in i sina "patienters" hjärtan för att se vem han kunde döda snabbast.

Vid ett tillfälle lär han ha kastrerat och halshuggit en 18-årig kille som kom till honom med en inflammation i foten. Han ska sedan ha kokat pojkens huvud eftersom han "behövde hans perfekta tänder".

Belöning utlovas

SWC:s förhoppning är att finna Heim och ställa honom inför rätta innan han dör. Eftersom klockan tickar planerar organisationen att erbjuda en belöning på 485 000 dollar för tips som leder till arrestering av krigsförbrytaren.

Heim har varit på flykt sedan 1962. Han har i dag en miljon euro på ett tyskt bankkonto, vilket SWC ser som ett bevis på att han ännu är i livet. Den bästa gissningen är att han befinner sig någonstans i Sydamerika där hans dotter bor.

Aribert Heim är den enda på listan vars lokalition man inte vet något om. För de övriga nio kompletteras informationen med exakta adresser.

Det största problemet för att väcka åtal mot dem uppges vara den politiska viljan.

10 jagade nazister

1. Dr Aribert Heim Läkare i koncentrationslägren Buchenwald och Mauthausen. Mördade hundratals med giftinjektioner. Försvann redan 1962.

2. Ivan Demjanjuk Deltog i massmord på judar i dödslägret i Sobibor. Ska utvisas från USA, under utredning i Polen.

3. Dr Sandor Kepiro Deltog i morden på 1 200 civila i Novi Sad i Serbien. Inbegripen i rättsprocess i Ungern.

4. Milivoj Asner Polischef i Slavonska Pozega, hade aktiv roll i deportation av hundratals serber, judar och zigenare.

5. Sören Kam Mördade redaktören för en antinazistisk tidning i Danmark, ansvarig för att danska judar skickades till koncentrationsläger.

6. Heinrich Boere Medlem av en dödsskvadron från SS som mördade civila i Holland.

7. Karoly Zentai Deltog i jakt och mord på judar i Budapest 1944.

8. Mikhail Gorshkow Delaktig i mord på judar i Vitryssland.

9. Algimantas Dailide Grep judar åt nazister i Litauen.

10. Harry Männil Nazist-medhjälpare i Estland.

ARTIKELN HANDLAR OM