Dödsknuffen – en fyllelek

Hon hamnade helt oskyldig i vägen för dem

De bägge berusade männen småbråkade och knuffade varandra mot andra fotgängare. När den 23-åriga kvinnan kom gående blev den ene knuffad mot henne. Hon tappade balansen och föll ut i gatan. Just då kom bussen. Kvinnan krossades och avled omedelbart. De båda männen säger att de inte märkte något. Teckning: PATRIK LINDVALL
NYHETER

LUND. Männens fyllelek slutade i tragedi.

Enligt vittnen knuffade de medvetet varandra mot andra fotgängare.

Den 23-åriga kvinnan råkade vara på fel plats vid fel tid – och krossades under bussen.

Foto: DRAGO PRVULOVIC
”OFATTBART OCH ONÖDIGT” På Stora Södergatan i Lund brann sent i går kväll många ljus.Många stannade upp och stod en stund på platsen där kvinnan dog. Staffan Lindström och Mia Sunnegårdhbor i närheten. De tände ett ljus och la ett kort med några deltagande ord. ”Vi är här för att hedra henne. Det ärså ofattbart och onödigt, vi tänker på hennes familj. Jag kommer aldrig mer att gå förbi den här platsen medett leende”, säger Mia Sunnegårdh. ”Jag kommer alltid att tänka på den stackars flickan.”

De båda männen, 26 och 28 år, anhölls sent på valborgsmässoafton, misstänkta för grovt vållande till annans död. I går kväll släpptes de.

– De är fortfarande misstänkta för grovt brott, säger jouråklagare Charlotte Ottosen.

Efter nya förhör i går beslutade hon att de skulle släppas.

Märkte ingenting

– De förnekar brott och säger att de aldrig märkte att kvinnan föll framför bussen. De försvann från platsen direkt, säger kriminalkommissarie Jacob Linton.

– Jag har svårt att tro att de inte uppfattade vad som hände.

Det 23-åriga dödsoffret kommer från Värmland. För bara en vecka sedan skrev hon sig på ett studentboende i Malmö. Där bodde hon också för ett par år sedan då hon studerade på Malmö högskola.

På besök i Lund

Vid 14-tiden på valborgsmässoafton befann kvinnan sig i centrala Lund. Det var mycket folk i rörelse, i Stadsparken fanns då cirka 15 000 personer.

Bland dem de misstänkta männen som kommer från Stockholmstrakten och var på besök hos kompisar i Lund.

– Båda var kraftigt berusade. De blev så stökiga och högljudda att deras kompisar inte ville ha sällskap med dem när de skulle gå vidare till en av universitets nationer, säger Jacob Linton.

Kompisarna höll sig därför en bit bakom männen.

Föll mot kvinnan

– På Stora Södergatan knuffade plötsligt den ene mannen till den andre så han ramlade mot den 23-åriga kvinnan de mötte. Hon föll ut i gatan, precis framför bussen.

– Vittnen har uppgett att de hört männen säga att de skulle knuffa varandra mot andra fotgängare.

Kvinnan krossades av bussen och dog omedelbart. Männens kompisar satte sig genast i en taxi och åkte till polishuset. Där pekade de ut de misstänkta.

– Vi vet vilken av de båda männen som knuffade den andre, men eftersom de verkar ha handlat medvetet och avsiktligt är båda misstänkta för brott, säger kommissarie Jacob Linton.

– De mår inte bra.

Tidigare artiklar: