Persson lockade 68 att marschera

Förre statsministern slog publikrekord i Sköldinge

Foto: Foto: Urban Andersson
lokal talare Fanbäraren Christer Johansson hälsar Sköldinges förstamajtalare Göran Persson välkommen. I förgrunden den mobila ljudanläggningen – på en rullator. Nästa år hoppas Persson äntligen få tala i grannkommunen Vingåker – där han vuxit upp.
NYHETER

SKÖLDINGE. Stoppa nedskärningarna i försvaret – annars väntar Natomedlemskapet runt hörnet.

– Statsministern måste kalla till partiledaröverläggningar, sa Göran Persson i sitt förstamajtal i lilla Sköldinges Folkets hus.

Stolarna räckte inte till i Folkets hus. 150 ville lyssna.

68 personer hade slutit upp i marschen från den nedlagda Konsumbutiken, längs prydliga villagator och in i det kombinerade äldreboendet/Folkets hus.

– Ett rekordtåg, sa s-ombudsmannen Roger Ljunggren.

Ljudanläggningen – en bergsprängare monterad på en rullator – strejkade visserligen halvvägs. Men förre statsministern Göran Persson var på strålande humör ändå.

Varnade för Nato

Inne i Folkets hus stora sal hade omkring 150 nyfikna Sköldingebor i alla åldrar klämt in sig.

Persson sa att han lovat hålla sig borta från inrikespolitiken. Ändå kunde han inte låta bli att slänga in en rejäl brandfackla mot nedskärningarna i försvaret.

– Utan eget försvar är Natomedlemskapet det som väntar runt hörnet, sa Persson och uppmanade statsminister Fredrik Reinfeldt (m) att kalla till partiledaröverläggningar för att komma överens om försvarets framtid.

– Det är ju bra om svenska soldater finns i Kongo, men det är inte så tokigt om de finns i Sverige också.

Annars talade Persson framför allt om klimatet. I år var första året som sjön Båven inte frusit, berättade han, och manade till kamp mot bensinberoendet för våra barns och barnbarns skull:

”Lutar mig mot Alva”

– Ibland får jag en tung känsla att vi inte kommer att hinna. Men då lutar jag mig mot Alva Myrdal: ”Det är inte värdigt människan att ge upp”.