Valseger – en förhandlingsfråga

NYHETER

Morgan Tsvangirai vann valet. Men hans seger mot Robert Mugabe var inte så stor att det räckte till vinst redan i första valomgången.

Det beskedet har kandidaterna i presidentvalet fått av valmyndigheten i Zimbabwe.

Foto: afp
Morgan Tsvangirai.

Diplomater och regionala observatörer fanns på plats när företrädare för alla de fyra kandidaterna träffade myndigheten på torsdagen. I ett försök att nå samstämmighet om valutgången skulle kommissionen lägga fram sina preliminära röstsiffror – och sedan erbjuda kandidaterna att presentera egna sammanräkningar.

– Överenskommelsen med kandidaterna är att de gör sina ihopräkningar och vi gör våra och sedan samlas vi för att jämföra resultaten, sade kommissionens ordförande George Chiweshe före mötet.

”Måste enas”

– Om vi inte kommer överens tar vi fram alla relevanta dokument för att se till att vi har samma siffror. Så snart vi enats om det kontrollerar vi våra summeringar... och så småningom måste vi bli eniga.

Men utsikterna till enighet föreföll inte goda. Oppositionsrörelsen MDC hävdar bestämt att dess ledare Morgan Tsvangirai fick 50,3 procent av rösterna, vilket skulle betyda att en andra valomgång inte behövs.

Tsvangirais MDC besegrade också Mugabes regeringsparti Zanu-PF i det parlamentsval som hölls samtidigt med presidentvalet den 29 mars.

Anonyma

Kommissionen sade – enligt deltagare på torsdagens möte – att Tsvangirai vann med 47,8 procent av rösterna medan president Mugabe fick 43,2 procent. Förre finansministern Simba Makoni fick enligt dessa uppgifter åtta procent, medan återstående röster gick till outsidern Langton Towungana.

Källorna som uttalade sig om vad som sagts krävde att få vara anonyma.

Mötet fortsätter under fredagen.

Våldsvåg

Mugabe har iscensatt en våldsvåg som gör att en andra valomgång omöjligen kan bli fri och hederlig, sade Tsvangirai till tv-kanalen France 24.

Enligt regeringstidningen The Herald söker polisen nu efter MDC:s partisekreterare Tendai Biti för att förhöra honom. Anledningen sades vara att Biti tidigt slagit fast att Tsvangirai slog Mugabe i presidentvalet – ”ett brott mot vallagen, som ger Zimbabwes valmyndighet ensam rätt att meddela resultat”.

TT