Valmyndighet bekräftar andra omgång

Eftersom ingen av kandidaterna fick 50 procent av rösterna behövs en andra valomgång

NYHETER
Foto: afp
Morgan Tsvangirai.

Officiella valresultat från valmyndigheten i Zimbabwe ger oppositionsledaren Morgan Tsvangirai 47,9 procent av rösterna i det omtvistade presidentvalet den 29 mars. Sittande presidenten Robert Mugabe fick 43,2 procent.

Eftersom ingen av kandidaterna fick 50 procent av rösterna, behövs det en andra och avgörande valomgång.

MDC bestrider

Oppositionspartiet MDC motsätter sig valresultatet.

- Vi går inte med på siffrorna. De måste bevisa att vi har fel. Vi ska nu börja verifiera siffrorna, säger MDC-talespersonen Chris Mbanga.

Enligt MDC:s beräkningar fick Tsvangirai 50,3 procent av rösterna och därmed skulle en andra valomgång inte behövas.

Fredagens siffror från valmyndigheten var det första officiella resultatet från presidentvalet i Zimbabwe som hölls för över en månad sedan.

”Processen går bra”

Valmyndigheten hade på förmiddagen fortfarande inte gått ut offentligt med resultatet, utan det var inne på det slutna mötet för resultatverifiering som siffrorna hade släppts.

Mötet fortsatte på fredagen som planerat. Mugabes läger försökte tona ned konflikten:

- Processen går mycket bra. Jag ser inga skäl till att vi inte skulle bli klara i dag, sade ministern Emmerson Mnangagwa.

Övervakas av FN

Tsvangirai har antytt att han kan ställa upp i en andra valomgång om den övervakas av FN. Valet 29 mars hade observatörer från Zimbabwes grannländer.

Enligt vallagen måste andra omgången hållas inom 21 dagar från det att resultatet meddelats officiellt. Om Tsvangirai skulle vägra ställa upp skulle Mugabe utropas till segrare enligt vallagen.

TT