Brakförlust för Gordon Brown

Sämsta lokalvalen för Labour på 40 år

NYHETER

Sämsta lokalvalen på 40 år. Premiärminister Gordon Browns Labourparti gjorde rejält dåligt ifrån sig i de brittiska valen, och tycks även förlora greppet om huvudstaden.

Tidningen London Evening Standard konstaterade på fredagen ”Blodbad för Brown” och Daily Mail satte rubriken ”Svarta fredagen”.

Foto: AP
Premiärminister Gordon Brown.

Efter valen i torsdags till 159 kommunfullmäktigeförsamlingar i England och Wales står det klart att Gordon Brown får underkänt, efter mindre än ett år på premiärministerposten.

Höjda matpriser, sjunkande huspriser och en skattereform som drabbat fem miljoner av landets fattigaste hushåll har bidragit till den hårda domen.

Enligt preliminära siffror på fredagskvällen hade konservativa Tories fått 44 procent av rösterna mot 24 för Labour, en procentenhet mindre än Liberaldemokraterna, enligt det brittiska mediebolaget BBC:s prognos. När alla 159 kommuner hade räknats hade Tories fått ensam majoritet i 65, mot 18 för Labour och 12 för Liberaldemokraterna. I övriga fanns ingen enskild vinnare. Labour förlorade 333 mandat, medan Tories ökade sina med 260.

Besviken Brown

– Det står klart för mig att natten har varit till besvikelse, sade Brown och skyllde det dåliga resultatet på den globala krisen på kreditmarknaden.

Samtidigt pekade siffror under kvällen på att Labour även har förlorat borgmästarvalet i London. Med fyra femtedelar av rösterna räknade ledde de konservativas utmanare Boris Johnson över sittande borgmästaren Ken Livingstone i nio av fjorton distrikt, rapporterade BBC.

BBC trodde inte att resultatet skulle bli klart innan midnatt som tidigare annonserat. En anledning är att valdeltagandet var högt, 45 procent jämfört med 37 i valet 2004. Men Evening Standard utropade Johnson till vinnare och en vadslagningsfirma hade redan börjat betala ut pengar.

Tories glada

Konservativa Tories jublade efter ett årtionde i den politiska kylan.

– Den statliga skutan är på väg att gå på grund, sade Tories kommuntalesman Eric Pickles.

Resultatet var en framgång för Tories men betyder inte att partiet kan räkna med att vinna de nationella valen, som måste hållas senast i mitten av 2010.

De konservativa kan inte bara rida på Labours motgångar, utan måste övertyga väljarna om sin egen duglighet, påminde Peter Kellner, chef för opinionsundersökningsföretaget You Gov.

– Det råder en anti-Labourstämning, inte en stämning till de konservativas fördel, sade han till Reuters.

Tony Lloyd, gruppledare för Labour i parlamentet, intygade att det inte finns något som tyder på att Brown skulle petas från sin post. Labours vice ledare, Harriet Harman, uttalade också sitt stöd för Brown.

TT-AFP-Reuters

ARTIKELN HANDLAR OM