Madeleines föräldrar bemöter rykten i bok

Ett år efter försvinnandet trappas ordkriget upp

NYHETER

I dag är det ett år sedan treåriga Madeleine McCann försvann från hotellrummet i portugisiska Praia da Luz.

Nu skriver föräldrarna en bok där de bemöter kritiken och ger sin bild av året som gått.

Foto: Foto: Privat
Sista bilden Den här bilden på Madeleine McCann togs sju timmar innan försvinnandet. Madeleine njöt av semestern och lekte vid poolen på Ocean Club i turistorten Praia da Luz vid Algarvekusten i Portugal.

Det numera världsberömda föräldraparet Kate och Gerry McCann är fortfarande formellt misstänkta för dotterns försvinnande.

Inget åtal har dock väckts och de vill nu ge sin bild av utredningen och av den omskrivna natten för snart ett år sedan.

Syftet är att bemöta misstankarna mot dem och de rykten som spridits i media.

Kritik och dödshot

Förutom anklagelser om inblandning i försvinnandet har de också kritiserats för att ha lämnat sin dotter i den olåsta lägenheten medan de åt middag en bit därifrån.

Den massiva mediebevakningen har lett till att paret fått ta emot flera dödshot och därför vill de nu ge sin version av det som hänt.

– Det kommer att bli familjens historia, den enda officiella boken. En detaljerad skildring av deras erfarenheter. Från smärtan natten då Madeleine försvann till att de pekas ut som misstänkta, säger parets talesman Clarence Mitchell till Telegraph.

Ordkrig med polisen

Den tidigare BBC-reportern Clarence Mitchell som sköter Gerry och Kate McCanns mediekontakter har haft fullt upp. Paret hamnade tidigt på kollisionskurs med den portugisiska polisen och boken ses av många som ett inlägg i det upptrappade ordkriget mellan parterna.

Faktum är att polismannen Goncalo Amaral arbetar på sin egen bok om Madeleines försvinnande. En annan polisman, Paulo Cristovao, har redan skrivit en skönlitterär bok om fallet.

Enligt Sunday Mirror har Gerry och Kate McCann fått otaliga förslag från förlag som vill ge ut deras bok. De har dock beslutat att låta en spökskrivare sköta jobbet. Alla intäkter ska gå till sökandet efter dottern.

ARTIKELN HANDLAR OM