366 dagar – utan spår

1 av 6 | Foto: Foto: Privat
Sista bilden Den här bilden på Madeleine McCann togs sju timmar innan försvinnandet. Madeleine njöt av semestern och lekte vid poolen på Ocean Club i turistorten Praia da Luz vid Algarvekusten i Portugal.
NYHETER

LONDON. Ett år har gått sedan Madeleine McCann, 4, försvann.

366 dagar av resultatlöst sökande.

Då vänder sig polisen mot föräldrarna igen.

Kate och Gerry McCann riskerar fängelse – för vanvård av barn.

– Vi gjorde ett misstag, men har betalat ett högre pris än någon kan föreställa sig, säger Gerry McCann.

Madeleine njöt av semestern och lekte med sina tvååriga tvillingsyskon Sean och Amelie vid poolen på Ocean Club. Bilderna visar en storasyster som sprudlar av livslust dagarna före sin fyraårsdag.

Frågan är om hon fick uppleva den.

I dag har det gått ett år sedan Madeleine McCann försvann i Praia da Luz, en liten turistort vid Algarvekusten i Portugal.

Mardrömmen började med en mammas desperata skrik:

– Hon är borta. Någon har tagit Made-

leine!

Läkarparet Kate och Gerry McCann åt middag på en tapasbar med sju vänner 50 meter från lägenheten på semesterorten. Ungarna sov bakom en olåst dörr, men tittades till med jämna mellanrum. Strax efter klockan tio på kvällen reste sig Kate från bordet för att se till de sina.

Det var då det hördes – skrik-et.

Madeleines säng var tom.

Vädjade i tv-sändning

I ett känsloladdat tv-inslag vädjade föräldrarna till kidnapparen.

– Snälla, snälla, skada henne inte. Lämna henne på ett säkert ställe och låt oss veta var hon är. Vi ber dig, låt Madeleine få komma hem. Vi behöver vår Madeleine, Sean och Amelie behöver Madeleine – och Madeleine behöver oss. Snälla, ge oss vår lilla flicka tillbaka, sa Kate och tittade in i kameran med rödgråtna ögon.

Det var bilder som berörde en hel värld. Snart hade artister, företagare, idrottsstjärnor, föräldrar och en välvillig allmänhet samlat in pengar till sökandet efter Madeleine – över 13 miljoner kronor. Då tog utredningen en ny vändning. I september blev Kate och Gerry McCann huvudmisstänkta för dotterns försvinnande.

– Jag var arg men fokuserad när jag gick in på polisstationen, redo att kämpa för rättvisa, säger Kate McCann.

Polisen i Portugal hade dragit slutsatsen att Madeleine förmodligen var död. En teori var att föräldrarna av misstag dödat henne med en överdos sömnmedel.

Från att ha samarbetat i utredningen har Kate och Gerry McCann i dag ingen kontakt med polisen i Portugal. Formellt är de fortfarande misstänkta.

– Vi får väldigt lite information. Vi har inte fått höra någonting om vad som sker i utredningen, säger Gerry McCann.

Åtal för vanvård av barnen

I stället vädjar de till polisens vittnen att de även ska kontakta dem.

– De har pratat med polisen, men berätta för oss också. Vi behöver och vill veta. Vi ska följa upp varenda ledtråd, säger Gerry.

När polisen väl hör av sig till makarna McCann kan det vara i ett annat ärende. I februari sa Portugals försvarsminister Alberto Costa att utredningen närmar sig sitt slut. Polisen har vänt på alla stenar och saknar nya spår.

I stället har det framkommit nya upp-

gifter om att Kate och Gerry McCann kan åtalas i Portugal för vanvård av barn

eftersom de lämnade Madeleine och

Här har polisen sökt efter Madeleine

BELGIEN, HOLLAND: Tips om att flickan setts i länderna visade sig vara felaktiga.

ENGLAND: Alan Cameron, 66, larmade polisen och sa att han sett Madeleine i Dorset, England. Ett par som skulle köpa trädgårdsmöbler hade en flicka som var lik Madeleine i sin bil.

SPANIEN: Föräldrarnas privatdetektiver letar i Valencia och Alicante på spanska solkusten.

PORTUGAL: Madeleine försvann när familjen McCann var på semester i Praia da Luz.

FRANKRIKE: Melissa Fiering, 18, rapporterar att hon sett Madeleine på en restaurang i södra Frankrike. Polisen gick igenom övervakningsfilmerna, men det visade sig inte vara Madeleine.

MAROCKO: Flera vittnen uppger att de sett Madeleine på olika platser i Marocko.

MALTA: Vittnen har uppgett att Madeleine McCann var ombord på en båt på Malta.

Kidnappade barn som återfunnits

Natascha Kampusch, 10

Försvann i Wienförorten Strasshof den 2 mars 1998.

Återfanns den 23 augusti 2006.

Natascha var på väg till skolan när Wolfgang Priklopil drog in henne i sin bil. I över åtta år hölls hon som sexslav i en fönsterlös källare. Efter hennes flykt 2006 tog Priklopil sitt liv.

Sabine Dardenne, 12

Försvann den 25 maj 1996 i Kain, Belgien.

Laetitia Dalhez, 14

Försvann i augusti 1996 i Kain, Belgien.

Återfanns den 15 augusti 1996.

När pedofilen Marc Dutroux gripits sa han i förhör: ”Jag ska ge er två flickor.” Bakom en lönndörr i hans källare i Marcinelle hittade polisen de två utmärglade flickorna i en tortyrkammare. Sabine och Laetitia hade våldtagits och filmats. Fyra andra flickor grävdes fram döda.

Stephanie Rudolph, 13

Försvann i tyska Dresden den 11 januari 2006.

Återfanns 35 dygn senare.

Var på väg till skolan när hon kastades in i en bil. Hon våldtogs över hundra gånger under sina fem veckor i kedjor hos en 35-årig pedofil. Räddningen kom när hon lyckades kasta en lapp på gatan: ”Hjälp, det handlar om liv och död.”

Steven Stayner, 7

Försvann den 4 december 1972 i Kalifornien.

Timmy White, 5

Försvann i februari 1980 i Kalifornien.

Återfanns den 1 mars 1980.

Steven var på väg hem från skolan när han kidnappades av pedofilen Kenneth Parnell. När Steven kom in i puberteten ville hans plågoande ha ett yngre offer och kidnappade Timmy. För att Timmy inte skulle utsättas för samma sak rymde Steven med pojken.

Shawn Hornbeck, 11

Försvann i S:t Louis, USA, den 6 oktober 2002.

Ben Ownby, 13

Försvann i S:t Louis, USA, den 8 januari 2007.

Återfanns den 12 januari 2007.

Shawn kidnappades under en cykeltur av pizzabudet Michael Devlin. Hölls fängslad i förorten Kirkwood och blev enligt åklagaren sexuellt utnyttjad. Efter fyra år hjälpte pojken Devlin att röva bort Ben. Fyra dagar senare räddades tonåringarna av polisen.

Tanya Kach, 15

Försvann i Pennsylvania den 19 februari 1996.

Återfanns i april 2006.

Polisen trodde att Tanya rymt hemifrån, men hon hade blivit kidnappad av sin älskare Thomas Hose, 47 som manipulerade Tanya så att hon bytte identitet till Nikki Evans. Efter fyra år lät han henne lämna huset. Tanya rusade in i en butik och avslöjade vem hon var.

Gerry McCannKate McCannStefan Holm Susanne Nylén