Kryssningsfartyg på grund vid Riga

NYHETER

Det Bahamasregistrerade kryssningsfartyget Mona Lisa med en besättning på 327 man och 658 passagerare gick på söndagsförmiddagen på grund i Rigabukten utanför Lettlands kust.

Enligt uppgift till svenska kustbevakningen ska passagerarna evakueras. Någon risk för att fartyget ska sjunka är det dock inte.

Mona Lisa är identiskt med Svenska Amerikalinjens, SAL:s, sista fartyg Kungsholm som seglade mellan Göteborg och New York och som 1975 såldes till norskägda kryssningsrederiet Flagship Cruises.

Hon har sedan dess bytt namn och ägare flera gånger. Den nuvarande ägaren, det grekiska rederiet Leonardo Shipping, lät förra året rusta upp fartyget som nu tjänstgör som kombinerat skol- och kryssningsfartyg.

"Fartygets besättning kontrollerar skrovet. Men för närvarande har vi inte fått någon information om skador på skrovet eller bränsletanken", meddelade den lettiska sjöräddning på söndagsförmiddagen.

Flera kustbevakningsfartyg befinner sig vid det 201 meter långa fartyget.

Även svensk kustbevakning kontaktades men har inte ombetts att skicka någon hjälp. Tills vidare har dock en svensk kustbevakningsbåt gått ut från Karlskrona och stävar i väntan på vidare besked mot Rigabukten.

Om den nuvarande ägaren beslutar sig för att sälja Mona Lisa, har Göteborgsföretaget Top Industrier förköpsrätt. Företaget har planer på att återge fartyget dess gamla namn Kungsholm och bygga om det till ett flytande jättehotell i Göteborgs hamn.

TT