100-tals döda i cyklonen i Burma

Foto: reuters
NYHETER

Ett våldsamt tropiskt oväder drog i helgen in med orkanstyrka över Burma. Minst 351 människor har dödats av cyklonen, rapporterar statliga medier enligt AFP.

Foto: REUTERS

- Enligt de senaste uppgifterna som vi har dog 19 personer i Rangoon och minst 222 vid floden Irrawaddys mynning, sade en statstjänsteman.

Minst 351 människor har dödats av cyklonen, rapporterar statliga medier i Burma enligt AFP.

Cyklonen Nargis nådde först floden Irrawaddy i fredags innan den vandrade vidare uppåt och träffade den tidigare huvudstaden Rangoon.

På söndagen vaknade man till stor förödelse: skadade hus, träd och trafikljus som ryckts upp av vinden, båtar som sjunkit och telefon- och kraftlinjer som förstörts. Farhågorna för ett mycket stor antal dödsoffer växte och besannades.

"Krigszon"

" Det ser ut som en fullständig krigszon" , skrev en Rangoon-baserad diplomat i ett e-brev till nyhetsbyrån Reuters.

"Nedfallna träd ligger över gatorna, sjukhus är förstörda, det är ont om rent vatten."

Även i Rangoon, som är landets största stad, har människor omkommit i cyklonens spår, uppgav en lokalanställd vid brittiska ambassaden.

Vindhastigheten var uppe i över 52 meter per sekund i lördags morse och ovädret bröt såväl internetförbindelser som fast och rörlig telefoni. I lördags eftermiddag svensk tid bedarrade vinden, men då var förödelsen i landets södra delar ännu inte känd.

Katastrofläge

Myndigheterna har utlyst katastrofläge i Rangoon och fyra andra områden. Värst drabbade ska mindre städer i floden Irrawaddys deltaland vara och över hälften av bebyggelsen rapporteras raserad.

Enligt statliga medier i Burma har 70 procent av husen i de två städerna Laputta och Kyalksom belägna vid floden Irrawaddys delta totalförstörts. Av de hus som stod kvar ska nästan samtliga ha förlorat sina tak.

Rangoons internationella flygplats var på söndagen stängd och flyg dirigerades om till Mandalay.

Bara enstaka bussar och taxibilar sågs ta sig fram på Rangoons gator; färdtaxan hade stigit till tre gånger vad den var före stormen. Militär och polis är enligt Burmas informationsdepartement i färd med att röja upp på gatorna.

FAKTA

Burma

Burma har cirka 51 miljoner invånare och är en och en halv gång så stort som Sverige.

90 procent av befolkningen är buddhister av theravadaskolan, samma typ av buddhism som finns i Thailand, Laos, Kambodja och Sri Lanka.

Landet styrs av militär sedan 1962 och beskrivs av organisationen Transparency International som ett av världens mest korrupta länder.

Reuters Alertnet, en nättidning som skriver om humanitära frågor, bad för ett par år sedan biståndsexperter och journalister att lista världens farligaste platser för barn. Burma kom på en föga hedrande niondeplats.

Oppositionsledaren Aung San Suu Kyi sattes i husarrest 1989. Året därpå vann hennes parti NLD det första flerpartivalet till parlamentet. Militärjuntan struntade i resultatet. Den 10 maj i år har juntan planer på att hålla en folkomröstning om en ny författning, som avfärdas av demokratiska krafter som ett sätt för militären att behålla makten.

Fakta: Tropiska oväder

När vindhastigheten i ett tropiskt oväder överstiger 33 meter i sekunden talar man om orkan på västra halvklotet. I tropiska regioner i öster talar man i stället om tropiska cykloner och i västra Stillahavsområdet om tyfoner.

En tropisk cyklon bildas över havet i tropiska områden under lågtryck när ytvattnet är minst 26,5 grader varmt och luften i atmosfären ovanför är fuktig.

Den varma och fuktiga luften rör sig i en spiral uppåt och bildar en kraftigt växande virvel. Hela ovädret mäter mellan 20 och 50 mil i diameter. I centrum finns stormens några mil stora "öga" där det kan vara kav lugnt. Runt ögat finns en ring av mycket kraftiga åskmoln.

Det är inte bara vindarna som vållar skador, utan också de kraftiga skyfallen och flodvågor som sköljer in över kusttrakter.

TT