Så vet du om det lönar sig att deklarera uppskov

Här är Anders Anderssons unika kalkyl

NYHETER

Årets viktigaste deklarationsfråga gäller alla med gamla bostadsuppskov.

I Anders Anderssons unika kalkyl kan du se när detta lönar sig.

Det kan vara lönsamt att nu i deklarationen skatta av gamla uppskov från tidigare bostadsförsäljningar och då betala den uppskjutna skatten redan i år. Gör du det slipper du både höjd reavinstskatt från 20 till 22 procent och den nya uppskovsräntan som tas ut fr o m nästa års deklaration.

Exempel:

Du har 1 milj kr i reavinst efter en tidigare försäljning av villa eller bostadsrätt.

Om du inget gör får du varje år fr o m nästa års deklaration en extraskatt på 0,5 procent av uppskovet, 5 000 kr i exemplet. Så småningom får du också reavinstskatt som med dagens regler blir 220 000 kr. Räknat på själva skattekrediten motsvarar de 0,5 procenten därmed 3,3 procent i vanlig, avdragsgill låneränta.

För att slippa avgiften kan du nu skatta av uppskovet frivilligt på blankett K2. Det är då bäst att göra det redan i årets deklaration, eftersom du då också får 20 procent av uppskovsbeloppet i skatt och inte 22 procent som det blir om du väntar.

Ju tidigare du räknar med att tvingas skatta av uppskovet desto mer lönsamt är det att nu deklarera uppskovet. Om du inom tre år måste skatta av uppskovet måste du till dess få en årlig avkastning på 8,3 procent för att du ska avstå från att deklarera uppskovet i år. Det kan du aldrig räkna med. Så i den situationen lönar det sig också att låna till skatten för att nu deklarera uppskovet.

Vår kalkyl visar att motsvarande procentsats för tio år blir 5 procent. Då är det inte lika självklart vad som är bäst för dig. Om du måste låna bör du avstå, eftersom låneräntan är högre. Har du pengar på banken kan det däremot vara bäst att deklarera uppskovet nu.

Skriv in dina siffror i vår unika kalkyl och se om det lönar sig för dig att i årets deklaration skatta av uppskovet.

Anders Andersson, chefredaktör www.driva-eget.se och krönikör i Aftonbladet varje tisdag.

ARTIKELN HANDLAR OM