Hackare flirtade sig in i NASA

NYHETER

En hackare letade offer via en datingsida. Fick kärlekstörstande NASA-anställd på kroken. Nu döms han till 18 månader fängelse.

22-årige Akeem Adejumo från Nigeria hade ett cyniskt sätt att hacka datorer på. 2006 hade han lagt upp en påhittad profil på en dejtingsajt där han sökte efter kärlekstörstande kvinnor. När kvinnorna laddade ned en bild på honom hade han i filen gömt ett spionprogram som tog sig in i mottagarens dator.

Nasa-anställd

I sin profil hade han utgett sig för att vara från Texas, något som en anställd på Nasa reagerat positivt på. Hon föll för hans flörtningar och öppnade därmed upp datorn åt bedragaren. Mannen kom åt mängder av känslig information från kvinnans dator. Runt 25 000 skärmdumpar, lösenord, e-mail och hemadresser fick han tag på.

Tre veckor

Det tog tre veckor innan Nasa upptäckte spionprogrammet men då spårades det tillbaka till Akeem Adejumo som togs om hand av polisen i Nigeria i april förra året. Och har nu dömts till 18 månaders fängelse för brottet. Mannen har erkänt men hävdar att han inte var ute specifikt efter Nasa utan att det enbart var en slump.

Fler drabbade

Mannen hade fått kontakt med flera hundra kvinnor och fler åtal är att vänta för dubble bedragaren, uppger computerworld.com.